Lukijoilta: Apteekit tulee pitää jatkossakin osana terveydenhuoltoa

Iso osa maallikoista ei tule ajatelleeksi apteekkeja terveydenhuollon ensimmäisenä hoitoportaana. Portaana, joka on valmis ohjaamaan puolueettomasti ja tieteeseen perustuen niin reseptilääkkeiden, itsehoitolääkkeiden kuin ei-lääkinnällisten laitteiden parissa. Apteekin laillistetut farmaseutit ja proviisorit voivat myös ohjata asiakkaan muun terveydenhuollon piiriin esimerkiksi ravitsemusterapeutille tai lääkärille sekä osassa apteekkeja rokottaa muun muassa influenssarokotteita. Apteekkialan ammattilaisille tämä voi tuntua itsestään selvältä, mutta näin ei kuitenkaan ole kaikille.

Vuoden 2018 apteekkiasiointitutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on tyytyväinen apteekkijärjestelmään. Sen roolia osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee kuitenkin kehittää ja tehostaa, sillä terveyskeskusten paine tulee kasvamaan tulevaisuudessa entisestään väestön ikääntyessä.

Apteekkien oheen perustetuilla terveyspisteillä voitaisiin saada terveydenhuoltoa joustavammaksi, kun normaalin asioinnin yhteydessä asiakas voisi saada palveluna muun muassa rokotuksia, ompeleiden poistoa, silmätippojen annostelua tai lääkityksen tarkistuspalveluja.

Lisäksi jo olemassa oleva apteekkiverkosto toisi lähiterveyspalvelut kaikkien saataville lyhyen matkan päähän.

Alan ammattilehdissä näkyy innovaatio viedä alaa eteenpäin ja kehittää sitä vastaamaan nykytilannetta säilyttämällä jo olemassa olevan hyvän. Tästä asenteesta täytyy pitää kiinni ja tuoda alan merkityksellisyyttä ja sisältöä enemmän julkiseen keskusteluun.

Hyödyntämällä farmasistien ammattitaitoa voitaisiin saada turvallisempaa, tehokkaampaa ja taloudellisempaa lääkkeidenkäyttöä, mikä olisi merkittävä hyöty niin potilaiden kuin yhteiskunnan kannalta.

Katariina Mäkiniemi

yliopisto-opiskelija

Ilmajoki

Kommentoi