Lukijoilta: Arvot vastaan arvot

Viimeksi käydyissä eduskuntavaaleissa eniten ääniä saivat demarit, 17,7 prosenttia. Vaalivoittoon edelliseen vaaliin verrattuna pääsivät myös perussuomalaiset 17,5 %:lla. Melkein samanlaiseen vaalivoittoon pääsi vasemmistoliitto 8,1 %:lla ja vihreät populistit 11,5 %. Toisin sanoen populistit voittivat, saaden yhteensä 28,0 % äänistä.

Hallituksen kokoonpano oli ennalta suunniteltu, koska Rinne ei voinut ottaa toista suurta puoluetta hallitukseensa. Se olisi menettänyt avainministerien paikat sellaisille puolueille, joille ei tohtinut antaa valtaa. Siinä olivat demarien puheiden mukaan arvot vastaan arvoja.

Todellisuudessa koko homma oli farssin tapaista politikointia ja seurausta siitä, että EU:n varjo leijui hallitusneuvottelijoiden yllä. Neuvottelut ja valinnat johtuivat kesällä alkavasta Suomen EU:n puheenjohtajuudesta.

Hallitusohjelma on taivaita hipova ja sen rahoitus uskomusten varassa. Alma media teki mielipidegallupin puolueiden kannatuksesta presidentti Sauli Niinistön Kultarannan keskustelutilaisuuden jälkeen. Siellä keskustelun aikana Antti Rinne yritti tahallaan ymmärtää väärin Jussi Halla-ahon puheenvuoron sanoen Jussin puolueen sulkevan rajat ja umpioivan Suomen. Todellisuudessa Halla-aho sanoi ongelman olevan Schengen-sopimuksen mukaisessa Euroopan ulkorajassa. Se vuotaa ja siihen pitää saada korjaus.

Arvojen taistelu juontaa juurensa vuoden 2015 pakolaistulvaan. Väkeä tuli Suomeen lännestä ja lopulta myös idästä. Sisäministeri Orpo oli neuvoton. Pakolaiskeskuksia kyhättiin kovalla kiireellä ja rahalla. Lopulta armeija pyydettiin rajalle. Tulijat otettiin maahan tarkemmin tutkimatta ja siitä koetaan nyt seurauksia.

Osa maahantulijoista ei ole saanut Suomeen asettumislupaa ja heitä on yritetty poliisivoimin ja kalliilla hinnalla palauttaa kotimaihinsa. Niissä ei ole haluttu ottaa kansalaisia takaisin. Muutamat sadat heistä on todettu turvallisuusuhkaksi.

Arvot puhuvat pääministeri Rinteen suulla. Hänen mielestään lähes umpeen hunnutetut Isis-naiset lapsineen tarvitsevat Suomen hoivaa. Vankileirillä olot voivat olla vähintäänkin vaikeat, mutta yleisen edunnimissä siellä olevat Isis-vaimot lapsineen pitää siirtää kansainvälisesti valvotuille leireille ja ilman huntuja. Siinä asiassa Suomen tulee olla aloitteellinen ja valvoa asian toteutumista. Sillä tavalla oikeat arvot ihmisyyttä kohtaan toteutuisivat.

Eelis Pulkkinen

Raanujärvi

Kommentoi