Lukijoilta: Asumisen kustannukset ovat monille jo liian korkeat

Asumisen hinta on ollut esillä aivan valtakunnan kuin paikallisella tasolla. Erityisesti se koskee vanhuksia ja pienituloisia nuoria. Meillä täällä pohjolassa olosuhteet asettavat ja osin sanelevat pakolliset kalliit ratkaisut.

On selvää, että lämpöeristeet sekä kaikki rakenteet ikkunoista ja ovista lähtien ovat erilaisia esimerkiksi Välimeren maihin verrattuna ja tietysti lämmityskustannukset, millä lämmön sitten tuottaakin. Tämän kaiken lisäksi on tullut jo hyvin kalliit ratkaisut sisustukseen koskien kalustojen kuin materiaalin valintaa.

Tietysti myyntimies lähtee liikkeelle aina kalleimmasta ratkaisusta jo oman etunsa vuoksi. Nyt on menty jo niin pitkälle, että hinnat ovat karanneet käsistä. Mitä suuremmasta kaupungista on kysymys, sitä suurempi merkitys on tontin hinnalla. Ymmärtääkseni kaavoitus on avainasemassa. Sen tulee olla ennakoivaa.

Sopivan alueen saaminen suuressa määrin kaavoitettavaksi törmää usein nouseviin hintaodotuksiin ja asenteisiin kuin myös lainsäädäntöön. Jos on kultalusikka suussa syntynyt suunnittelija tai jos hän on saanut sen myöhemmin, ei ole tilanteen tasalla.

Tarkoitan etenkin vanhusten asumiseen tarkoitetuissa asunnoissa tehtyjä ratkaisuja. Se koskee myös suurta osaa opiskelija-asuntoja sekä nuoria pienituloisia. Nyt käytetään vuositasolla asumistukeen ja -lisään yli 1,7 miljardia ja vauhti ylöspäin kiihtyy. Se puhuu jo omaa kieltänsä.

Olen paljon kiertänyt, nähnyt, puhutellut ja kuunnellut vanhuksia vuosien varrella. Kun eläköitynyt ihminen esimerkiksi sivukylältä lähtee haikein mielin, hän on usein asunut tyytyväistä elämää omassa, usein vaatimattomissa ja silti kohtuullisissa olosuhteissa. He ovat usein pienellä eläkkeellä. Heille on siellä asumiskustannusten jälkeen jäänyt usein sitä ns. käyttörahaa, vaikka ei mitään yltäkylläisyyttä.

Kun omasta tahdosta tai pakon sanelemana on muutettu keskustaan palvelujen lähelle, se palvelu ja asuminen vie kaikki tulot, eikä aina edes riitä. Heistä suurin osa ei kaipaa kallista luksusta, vaan pelkistettyä, viihtyisää kohtuuhintaista asumista oikeasti heidän tulotasoonsa suhteutettuna.

Tässä vähän ihan sieltä käytännön tasolta kuulemiani ja tulkitsemiani ajatuksia ihmisten huulilta, ei vain teoriatasolta. Tässä on haastetta Arkadianmäelle sekä valtuutetuille ja viranhaltijoille.

MAUNO KINNUNEN

Keuruu

Kommentoi