Lukijoilta: Asumisrauha kerrostaloissa

Haluan kirjoittaa lyhyesti aiheesta, joka koskettaa suurta osaa suomalaisista, nimittäin asumisrauha kerrostaloissa. Tilastokeskuksen mukaan lähes puolet Suomen asuntokunnista asuu tätä nykyään kerrostaloissa. Monessa taloyhtiössä tilanne on varmaan hyvä asumisrauhan suhteen. Itselläni on puolestaan paljon kokemuksia häiriköivistä naapureista. Naapurin aiheuttama yöllinen melu on yksi yleisimmistä asumisen häiriötekijöistä. Se on totta vie ärsyttävää, eikä asian korjaaminen oikealle tolalle ole aina helppoa.

Minusta on outoa, että näistä asioista puhutaan hyvin vähän julkisuudessa. Onhan kyse yhdestä tärkeimmästä ihmisten hyvinvointiin liittyvästä asiasta. Naapurissa saattaa asua vanhuksia tai sairaita ihmisiä, jotka tarvitsevat säännölliset yöunet. Entäs ihmiset, jotka lähtevät aikaisin työhön tai kouluun. Eivätkö hekin tarvitse yöunensa? En totta vie ymmärrä näiden yöllisten meluajien välinpitämättömyyttä talon muita asukkaita kohtaan.

Monet ihmiset ovat yllättävän suvaitsevaisia näitä meluajia kohtaan. Itse kannatan jyrkempiä toimia taloyhtiöiltä. Asuminen kerrostalossa on usein hyvin anonyymia. Anonyymin asumisen taakse näiden meluajien on hyvä piiloutua taloyhtiöissä.

Erityinen ongelma ovat asuntosijoittajat, jotka vuokraavat asuntoja muille. Mielestäni on hyvin tärkeää, että vuokranantajat perehdyttävät asukkaitaan taloyhtiön järjestyssääntöihin. Ei ole riittävää, että huolehtii säännöllisestä vuokran-maksusta. Pitää huolehtia myös siitä, että tämä vuokralainen asuu siivosti.

Mielestäni taloyhtiöiden hallitusten ja kokousten, sekä isännöitsijöiden tulisi käsitellä enemmän asumisrauhaan liittyviä asioita. Ei olisi pahitteeksi, että julkisen sanan käyttäjät myös käsittelisivät näitä asioita. Onhan kyse ihmisten hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Moni asia kehittyy meidän yhteiskunnassamme. Olisi hyvä, jos taloyhtiöiden hallinnointikin kehittyisi asumisystävällisempään suuntaan. Se edellyttää tietysti toimia ja aktiivisuutta myös asukkailta.

Asumisrauhan ”meetoo-kampanja” ei olisi pahitteeksi tässä maassa.

Markku Koivisto

”vanha vihainen mies”

Vaasa

Kommentoi