Lukijoilta: Asunto-osakeyhtiön uudet vesimittarit ja laskutus

Taloyhtiöömme vaihdettiin uudet huoneistokohtaiset vesimittarit, mutta niiden avulla suoritettava laskutus on monen mielestä epäselvää. Vedenkulutus maksetaan osin yhtiövastikkeessa ja osin asuntotokohtaisesti. Laskutus tapahtuu kerran vuodessa. Nyt laskussa on mukana yhdessä kahden eri vuoden lukemia, eli näitä vuosia ei ole eroteltu toisistaan.

Eikö olisi selvempää, että olisi selkeä jakso 1. tammikuuta – 31. joulukuuta, kuten tilinpäätöksessä vuoden tulot ja menot ovat. Ennakkomaksut ovat laskussa kuitenkin veloitettuina 13 kk:n ajalta ja kulutus on 8 kk:n tai 12 kk:n ajalta. Ennakkomaksu on entinen 20 €/kk asukas. Laskussa ei ole erottelua siitä, mikä on talon osuus, ja mikä on asuntojen osuus.

Talossa ovat tavallaan ilmaiset sauna- ja pesutupamaksut, eli se tarkoittaa sitä, että kaikki osakkaat maksavat näitä maksuja riippumatta siitä, käyttivätkö he näitä palveluja vai eivät. Jotkut asukkaat voivat käyttää ilmaista pesutupaa todella paljon, koska laskutuksessa ei erotella mikä on talon osuus kulutuksesta, ja mikä tapahtuu vain asuntokohtaisesti. Voi kysyä, maksetaanko osa vedenkulutuksesta kahteen kertaan koska laskutus on epämääräistä?

Kuka lukee vesimittarit ja merkitsee lukemat laskuihin? Mittarilukemat ovat poikenneet siitä, mitä ne ovat laskutuksessa. Mittarissa on ollut isompi luku. Vesimittareita käyttöönotettaessa olivat lukemat aivan mitä sattuu. Voiko tällaisiin lukemiin luottaa?

Osakkaille annettiin ilmoitus, että mittarit on otettu käyttöön 17.9.2018, mutta laskussa mainittiin päivämäärä 31.8.2018. Vesimaksu on ollut vuonna 2019 3,62 €/m3, ja laskussa oli 3,41€/m3.

Osakkaille maksettiin palautusta suoritetuista vesimaksuista. Osakkaat saavat vähentää palautuksen yhtiövastikkeesta, mikäli haluavat, mutta eikö yhtiövastike pidä maksaa täysimääräisenä? Mikä on vesitasausluku, ja mitä ajanjaksoa se koskee?

Osakkaat vaativat 2018 tiedotustilaisuutta vesimittareiden toiminnasta, jossa selvennettäisiin kyseisten laitteiden toimintaa ja laskutuksen perusteita. Osakeyhtiön hallitus ja isännöitsijä eivät halua sellaista järjestää.

Laki sanoo: Pitää järjestää tilaisuudet talon tilanteesta vuoden aikana. Sitä ei tarvitse osakkaiden vaatia. Isot remontit ja sen kaltaiset tilaisuudet on järjestettävä tarpeen mukaan erikseen.

Vesimittarien paikka on hankalassa paikassa ajatellen lukemien katsomista, vaikka luvattiin toista. Omien kokemusteni perusteella voin sanoa, että Mustasaaren kunta laskuttaa hyvin ja selkeästi kaikista vedenkulutusasioista. Mikä on tilanne muissa taloyhtiöissä?

Jorma Latva

Vaasa

Kommentoi