Lukijoilta: Autoritaarinen hallinto

On tavallista, että harvainvaltaiset hallinnot suhtautuvat koulutettuihin ja älykkäisiin varauksella, koska he helposti kyseenalaistavat suurempiensa viisauden. Tavallisesti eliminoidaan juuri ne ihmiset ja tahot, jotka ovat avain asemassa edistyksen ja yleisen hyödyn kannalta. Seurauksena edistynytkin valtio voi alkaa taantua, jos vallankäyttäjät kieltäytyvät kuulemasta kansan ääntä.

Tälläkin hetkellä on diktaattoreita tai autoritaarisia hallintoja, jotka eivät ymmärrä antaa periksi, koska eivät joko tunne historiaa tai ovat henkisesti liian sokeutuneita ymmärtääkseen omankin toimintansa johtavan aikaisempien lailla umpikujaan.

Miten saisimme autoritaarisesti hallitsevat ymmärtämään, että pakkovalta on kehityskelvoton johtamistapa, jota voidaan pitkittää vain väkivallan tai sillä uhkaamisen keinoin? Ja että ne ovat tapoja, jotka tuovat kielteisiä seuraamuksia niin hallitseville kuin hallittaville.

Miten saada nämä ymmärtämään ja uskomaan, että rauhanomaiset neuvotteluratkaisut ovat kaikkien kannalta parhain valinta, jolla voidaan rakentaa repimisen sijaan ja edistää yhteistä hyvää.

Luonnollisesti sama keino pätee myös kansojen välillä.

Esko Aspivaara

Savonlinna

Kommentoi