Lukijoilta: Avaruudesta kaikuu järjen ääni...

Seinäjoelta, tuosta avaruuden pääkaupungista kaikuu kummia: Ilkka-Pohjalaisessa 17.9. kerrotaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin asiakas- ja potilastietojärjestelmistä, jotka ovat käytössä kaikissa sairaanhoitopiirin kunnissa ja kattaa Seinäjokea lukuun ottamatta myös sosiaalihuollon.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tietojärjestelmäpäällikkö Markku Stenmanin mukaan tällä hetkellä Lifecare-järjestelmään pohjautuvaa ohjelmaa on jo vuosien ajan kehitelty aiemman Effican pohjalta pikku hiljaa. Tällä hetkellä järjestelmätoimittajana ja kehittäjänä on Tieto-Evry, jolla on norjalainen (=pohjoismainen) tausta. Kehittämiskulut ovat olleet vuosittain noin miljoona euroa, ylläpitokulut noin 2 miljoonaa. Sosiaalihuollon Lifecare-vuosikustannus on alle 500 000 euroa. E-P:n sairaanhoitopiiri on hyväksynyt kehittämis- ja kumppanuussopimuksen Keski-Pohjanmaan, Satakunnan, Kymenlaakson (Carea), Etelä-Karjalan (Eksote), Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen kanssa.

Näin siis naapurissa. Mitä tekee Vaasan sairaanhoitopiirin hallitus, suurimpana osakkaanaan Vaasa, tuo maailman onnellisin kaupunki?

Se päättää lähes yksimielisesti tarrautua käsi kädessä hyppyyn suureen tuntemattomaan ja ripustautua Aster-järjestelmän (= amerikkalainen/irlantilainen) pohjattomaan mustaan aukkoon, minimi 110 miljoonaa euroa. Täällähän ei kuulemma ole mahdollista kehittää jo olemassa olevien pohjalle. RKP kannatti Asteria lähes yksimielisesti ja yksi vastaan äänestänyt savustettiin ulos (Vasabladet 16.9.2021). SDP, ”lisää velkaa”-ideologiansa mukaisesti, kannatti niin ikään asiaa. Tosin yksi soraääni täälläkin oli.

Ihmeellisintä on, että talouskykypuolue kokoomuskaan ei löytänyt hankkeessa mitään huomautettavaa. No, nythän pitää olla mukana ”meidän porukassa”, päivystyssairaalapäätöshän meni kokoomuksen osalta jo aiemmin ryhdikkäästi metsään.

Miksi Vaasan sairaanhoitopiiri ei ole E-P:n sairaanhoitopiirin listalla kehittämis- ja kumppanuussopijana?

Samaan aikaan sekä Jyväskylän kaupungin että Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin hallitukset ovat laittaneet Aster-hankinta-asian hyllylle jatkotutkimuksia varten. Mitä pitäisi tapahtua, että Vaasan sairaanhoitopiirin valtuustolla olisi kanttia tehdä samanlainen ryhtiliike? Ehkä apua ulkoavaruudesta tarvittaisiin?

Kari Panula

ei-onnellinen veronmaksaja

Vaasa

Kommentoi