Lukijoilta: Buena Vista Social Club Vaasa

Koronakeväänä, armon vuonna 2020 on ollut aikaa ja mahdollisuus tutustua elämään uudella tavalla, uusin silmin. On ollut pakko arvioida jälleen kerran, mikä elämässä on merkityksellistä ja ihmisyyttä tukevaa ja arvokasta.

Äitienpäivä konkretisoi varmasti erityisellä tavalla tänä poikkeuskeväänä sekä äideille että lapsille, miten suuri lahja äitiys on. Kaikki eivät voineet edes tavata lapsiaan ja lastenlapsiaan.

Itselläni oli todella pitkä ja kivulias tie äidiksi. Kun äitiys sitten kohdallani toteutui, maailma näyttäytyi uutena. Ihmettelin toimittajan kysymystä siitä,, mitä tekisin, jos saisin jättipotin lotossa. Katsoin rattaisiin, jossa kymmenkuinen tyttäreni istui. Sanoin, etten osaa toivoa mitään; lottovoittoni on tässä. Tässä koko elämän kauneus, unelmat, tässä kaikki.

Raha pitää maailman toiminnassa, se öljyää rattaat ja koneiston, joiden liike ja syke on ihmiskunnalle ehdottoman tärkeä, ruokkii nälkäiset suut, tarjoaa koulutuksen ja hoivan.

Raha on tärkeä väline. Sitä en kiellä. Mutta entäpä jos rahavirtojen hallitsijat olisivatkin sokeita ihmisen haavoille, kuuroja ihmisen kuiskauksille? Itse asiassa usein vaikuttaa siltä. Korona-kevät pani kuitenkin myös päättäjät uudelleen arvioimaan, mihin raha kannattaa laittaa, mikä on se kestävin sijoitus pitkällä tähtäimellä.

Koronakevät ei kurittanut ainoastaan yrittäjiä, vaikka juuri se korostui varsinkin kriisin alkuvaiheessa. Myös julkiselle puolelle syntyi tikittävä aikapommi; erityyppiset mielenterveyden ongelmat, eriarvoistuminen ja esimerkiksi pitkä etäkoulujakso tulevat vaatimaan korjaavia toimenpiteitä hyvinkin nopeasti. Muuten yhteiskunnan tärkein tukipilari on vaarassa murtua.

Menestyvät yritykset, toimivat yhteiskunnat, ja tulosta tuottavat yhteistoimintamallit kuten EU rakentuvat aina hyvinvoivien ihmisten varaan.

Tänä koronakeväänä olen jalkautunut ihmisten pariin. Olen istunut useana aamuna kahvilla vaasalaisten eläkeläismiesten kanssa. Joukossa on eri ammatteja edustavia, ihastuttavia ihmisiä.

Tarinat eletystä elämästä ja terävät, joskin tietyllä tavalla lempeät, humaanit näkökulmat nykyisestä maailmanmenosta ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen.

Olemme keskustelleet ihmisyydestä, tasa-arvosta, politiikasta ja aivan kaikesta maan ja taivaan välillä. Moni on todennut pitävänsä elämän laatua sen pituutta arvokkaampana asiana, ja turvavälin tarkka pituus on tainnut meiltä unohtua.

Olen aina lähtenyt kahvihetkeltä voimaantuneena. Olenkin nimennyt porukkamme upean kuubalaisyhtyeen mukaan Buena vista Social Club Vaasaksi.

Korona-keväänä, armon vuonna 2020 kannattaa itse kunkin paneutua ajatuksella siihen, miten voisi paremmin rakentaa tulevaisuutta, jossa keskiössä on hyvinvoiva ihminen niin kotona, koulussa, työyhteisössä kuin hoivakodissakin.

Paremman, uuden maailman rakentaminen lähtee aivan läheltä. Se lähtee jokaisesta ihmisestä ja rakentuu niistä jokapäiväisistä valinnoista, joita teemme.

Ei kannata ensisijaisesti haalia omaisuutta tai tavoitella jotain asemaa. Tällainen kilvoittelu johtaa usein huonoihin tuloksiin yhteisön ja ihmiskunnan kannalta.

Aina ei tarvitse lähteä toiselle puollelle maapalloa, jotta voisi nähdä jotain uutta. Voi mennä vaikka oman kaupunkinsa torille ja tavata ihmisiä, joilla kaikilla on tarina kerrottavanaan. Haluatko sinä kuulla ihmisen tarinan, onko sinulla aikaa siihen?

Marianne Waltermann

Vaasa

Kommentoi