Lukijoilta: Demokraattisissa valtioissa kansan mielipidettä kunnioitetaan

Ilkka-Pohjalaisen kolumnissaan 1.5.2021 päätoimittaja Mantila kirjoittaa otsikolla ”Kun emme Naton jäseneksi uskalla hakeutua on tyydyttävä EU:n ja osallistuttava sen kuluihin.” Siinä hän liittää kokoomuksen ”EU-höperehtijöiden” joukkoon, kun puolueen eduskuntaryhmä on päättänyt äänestää tyhjää EU:n elvytyspaketista. Samalla hän todistelee, ettei ”Suomi ajautunut ajopuuna” EU:n jäseneksi, se oli kansan tahto, on edelleen. Sitten seuraa ”Nato-höperehtimistä” hänen omaa tyyliä lainatakseni: ”Naton jäseneksi Suomen päättäjät eivät vuonna 1995 uskaltaneet hakea, eivätkä vieläkään, vaikka Suomen olisi pitänyt olla Naton täysjäsen jo pari vuosikymmentä.”

Mielipidekyselyissä Natoon liittymisen kannatus on jäänyt enimmilläänkin vain vähän yli viidennekseen. Voiko Suomen päättäjiä syyttää uskalluksen puutteesta ja väittääkö kolumnisti, että Suomen kansan suuri enemmistö on väärässä ja pelkureita?

HS:n kuukausiliitteessä 5/21 on laaja artikkeli Venäjästä naapurina ”Entä jos meillä olisi idässä naapuri, johon voisi luottaa?” Siinä on käsitelty laajasti Suomen ja Venäjän välistä historiaa ja esimerkiksi autonomian ajan kestänyt rauhanjakso 1809–1889 ennen sortokausia Suomen ja Venäjän suhteet olivat hedelmällisimmillään.

Edesmennyt Antti Pesonen kirjoitti Ilkassa 2016: ”IPU haluaa hyviä suhteita kaikkiin suuntiin. Suomi voi olla yhtä aikaa hyvä naapuri niin EU-maihin kuin Venäjälle. Hyvät suhteet naapureihin eivät tarkoita sitä, että naapurin kaikki tekemiset pitää hyväksyä. On syytä kysyä, mitä hyötyä kenellekään on siitä, että tuhotaan hyvät naapurisuhteet. Asekauppiaat kyllä hyötyvät.” Tasavallan presidentti Niinistöllä on keskusteluyhteys Putiniin, se on merkittävä asia.

Taloushistorioitsija Markku Kuisma kirjoittaa: ”Tarvitsemme tyyneyttä hyväksyä asiat, joita emme voi muuttaa, rohkeutta muuttaa ne, jotka voimme ja viisautta erottaa nämä kaksi toisistaan.”

Ilmansuunnan sijaan hyödyllisempää on katsoa karttaan!

Risto Kuivaniemi

Lappeenranta / Ilmajoki

Kommentoi