Lukijoilta: Demokratian kulmakiviä ovat oikeusvaltio ja luottamus

Loppiaisena Washingtonissa kävi juuri niin kuin pelättiin ja varoitettiin. Sekalainen joukko istuvan presidentin kannattajia tunkeutui kongressitaloon ja sai aikaan kaaoksen, pelkoa ja häpeätahran Yhdysvaltojen maineelle demokratian mallimaana.

Siitä, oliko sekavissa tapahtumissa kyseessä mellakka, kapina vai vallankaappausyritys, tullaan keskustelemaan vielä pitkään. Joka tapauksessa, kaikkien ryhmien, jotka ovat kiistäneet demokraattiset vaalit, pitäisi nyt pysähtyä miettimään, mikä on vaihtoehto. Mikäli yllyttäminen jatkuu, tilanne voi pahimmassa tapauksessa johtaa sisällissotaan.

Yhdysvaltojen tilanteen taustalla on pitkään kytenyt yhteiskunnallinen polarisaatiokehitys, jota ruokkii lukuisat tekijät. Epäluottamusta on kasattu kymmeniä vuosia ja sitä kohdistuu sekä molempia pääpuolueita, että mediaa kohtaan. Varsin todennäköisesti jännitteitä boostataan myös ulkovaltojen toimesta.

Tavalliset kansalaiset eivät seuraa monimutkaista päivänpolitiikkaa, vaan klikkaavat mediasisältöä otsikkotasolla. Heistä tulee helppoja kohteita yksinkertaisille populistisille ajatuskuvioille. Lisäksi köyhemmän väestön koulutustaso on varsin alhainen.

Myös maan sekavaa vaalijärjestelmää on kritisoitu jo vuosikymmenet, aina eniten vaalit hävinneen osapuolen toimesta. Ongelmakohtia ei ole saatu uudistettua. Yhdysvaltojen kaksipuoluejärjestelmä on seurausta vaalikäytännöistä ja systeemi omalta osaltaan lisää kaksinapaista polarisaatiota. Toisaalta valtapuolueet ovat laajoja, sisäisesti jännitteisiä monesta ryhmästä koostuvia koalitioita.

Trumpin valtaannousu ja suosio eivät selity pelkillä radikaaliryhmittymillä tai salaliittoteorioilla. Trumpin valtaan nostaneen liikehdinnän taustalla on pitkäaikaista tyytymättömyyttä poliittista järjestelmää kohtaan, taloudellista epävarmuutta ja aivan aitoa huolta maan tulevaisuudesta. Pew Researchin kyselytutkimuksen mukaan tärkein asia äänestäjille syksyn vaaleissa oli talous ja toiseksi tärkein terveydenhuolto. Esimerkiksi rotukysymykset olivat vasta sijalla 8.

USA:n tulevaisuus saattaa todella olla vaakalaudalla. Muun muassa Kiinalla ja Venäjällä on intressejä kaapata enemmän geopoliittista valtaa USA:n heiketessä sisäisiin ristiriitoihinsa. Tämä muuttaisi maailmaa paljon – ja tuskin parempaan suuntaan.

Mitä tapahtumista tulisi ottaa opiksi Suomessa?

Ensinnäkin, avoimet ja rehelliset vaalit ovat demokratian kulmakivi. Päättäjät täytyy voida vaihtaa vaaleissa. Perusteeton vaalijärjestelmään kohdistuvan luottamuksen horjuttaminen on koko yhteiskunnan perustan horjuttamista. Valitettavasti tällaisia puheenvuoroja on joskus kuultu meilläkin. Yhteiskunta ja demokratia rakentuu luottamuksen varaan.

Meillä on ja saakin olla erilaisia näkemyksiä siitä, millä tavalla suomalaista yhteiskuntaa tulisi rakentaa paremmaksi. Näkemyseroista saa puhua.

Erilaisten visioiden kysyntä selvitetään vaaleilla. Siksi sananvapauden säilyttäminen on demokratian kannalta korvaamattoman tärkeää. Tästä syystä monet entiset ja nykyiset valtiojohtajat ovat jo arvostelleet Twitteriä päätöksestä sulkea Trump pysyvästi palvelusta. Trumpin sosiaalisen median tilien jäädyttäminen on ongelmallista.

Sananvapaus on perusoikeus, jolla on keskeinen merkitys. Tähän perusoikeuteen voidaan puuttua, mutta lain ja sen määräämien rajoitusten kautta, ei sosiaalisen median toimijoiden johtajien päätösten perusteella.

Väkivallan lietsominen sosiaalisissa medioissa on ongelmallista, mutta siihen tulisi puuttua niin, että valtio säätää sopivat lait. Demokratian kulmakiviä ovat oikeusvaltio ja luottamus.

On juuri niin kuin presidentti Niinistö kirjoitti: USA:n sisäisessä keskustelussa joudutaan nyt hakemaan vastauksia siihen, miksi asenteet ovat koventuneet ja kärjistyneet, ja miten kansakunnan yhtenäisyyttä rakennetaan uudelleen.

KD:n kansanedustaja Luodosta

Kommentoi