Lukijoilta: Diagnoosikuraattori - luonnollinen ensiapu vastadiagnosoiduille syöpäpotilaille

Vakavan diagnoosin saaminen ja sairastuminen ei ole helppoa meille ihmisille. Saat usein kuulla, mitä on suunniteltu, mitä hoitoa tarjotaan ja sinut siirretään hoitojärjestelmään. Syöpädiagnoosin saaminen on usein suuri shokki ja suru monille potilaille. Tässä vaiheessa potilaalle on annettava enemmän tukea, erityisesti henkisen hyvinvoinnin suhteen.

Olen monien vuosien ajan puhunut siitä, että kaikki syöpäpotilaat saisivat mahdollisuuden keskustella niin sanotun ”diagnoosikuraattorin” kanssa. Viime talvena osallistuin Syöpähaaste – Cancer Challenge -tapahtumaan, missä ihmiset saivat lähettää ajatuksia ja ideoita siitä, miten voisi parantaa syöpäpotilaiden elämänlaatua, hoitoa ja hyvinvointia Suomessa.

Kirjoitin ajatukseni diagnoosikuraattorimallista ja sain jonkin ajan kuluttua selville, että ideani oli voittanut. Sen jälkeen olen saanut mahdollisuuden esittää ajatukseni diagnoosikuraattorista eri yhteyksissä, myös EU: n komissiolle ja joillekin Euroopan parlamentin jäsenille ja kertoa miksi syövänhoidossa pitäisi olla tällainen henkilö.

Sairaanhoitajana ja entisenä syöpäpotilaana tiedän, että psyykkinen tuki syöpäpotilaille on tärkeää jo potilaan syöpämatkan alussa.

Mikä on diagnoosikuraattori ja mitä hän tekisi? Miksi on tärkeää, että sellainen on? Kun potilaalla diagnostisoidaan syöpä, se on potilaalle suuri shokki ja hän saattaa kokea sisäisen kaaoksen esiin nousevien ajatusten, tunteiden ja kysymysten kanssa. Tässä vaiheessa potilas tarvitsee tukea.

Kun lääkärit ja sairaanhoitajat tietävät, että potilas saa syöpädiagnoosin tai on juuri saanut syöpädiagnoosin, hoitohenkilökunta voi helposti ottaa yhteyttä diagnoosikuraattoriin puhelimitse tai sisäisen varausjärjestelmän kautta ja ilmoittaa, että nyt on uusi syöpäpotilas, joka tarvitsee tukea. Tämän pitäisi olla normaali käytäntö hoitoprosessissa.

Diagnoosikuraattori tapaisi potilaan mahdollisimman pian, 0–3 päivää diagnoosin jälkeen, jotta potilas saisi keskustella, mutta myös kuulla samat tiedot, jotka annettiin lääkärikäynnin aikana. Keskustelu antaa potilaalle mahdollisuuden esittää kysymyksiä ja myös sulattaa se, mitä on tullut sanotuksi. Potilas voi olla shokissa eikä ole ymmärtänyt kaikkia tietoja sairaudestaan ja sitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tässä diagnoosikuraattori voi olla erittäin hyödyllinen ensimmäisten päivien aikana.

Diagnoosikuraattori selvittäisi myös, onko potilaalla kotona tukiverkosto vai onko potilas itse sitä mieltä, että hän tarvitsee enemmän keskustelutukea. Diagnoosikuraattori pystyy sitten lähettämään potilaan eteenpäin. Tarkoituksena on, että diagnoosikuraattori olisi potilaan käytettävissä vain shokkivaiheen alussa, ettei potilas jäisi yksin kaikkien ajatustensa ja kysymyksiinsä kanssa.

Potilaan pahimpia kaaoksen, ahdistuksen ja pelon tunteita voidaan vähentää, jos on mahdollista tavata diagnoosikuraattori heti diagnoosin jälkeen.

Diagnoosikuraattori olisi koulutettu terveydenhuollon ammattilainen, kuten kuraattori tai sairaanhoitaja, joka on työskennellyt laajasti syöpäpotilaiden kanssa ja jolla on tietoa syövän hoidosta, kriisireaktioista jne.

Diagnoosikuraattori toimisi sairaalassa. Jokainen sairaanhoitaja ja lääkäri voisi ottaa yhteyttä diagnoosikuraattoriin. Jos mahdollista, diagnoosikuraattori tulisi heti keskustelemaan potilaan kanssa, vaikka potilas olisikin osastolla tai olisi juuri käynyt poliklinikalla ja saanut diagnoosin.

Se, että jokainen potilas, jolla on diagnosoitu syöpä, voisi tavata diagnoosikuraattorin, voisi lievittää syöpäpotilaan pelkoa ja ahdistusta alusta alkaen. On tärkeää, että potilas tuntee, että fyysisen puolen lisäksi hoidetaan myös henkinen tai psyykkinen puoli.

Syövänhoito on Suomessa korkealaatuista, mutta psyykkinen tuki unohdetaan usein. Paljon enemmän voitaisiin tehdä.

Syöpähoitojen aikana ja jopa hoidon päätyttyä syöpäpotilailla on usein suuri psyykkisen tuen tarve. Tässä asiassa kaikkialla Suomessa ja myös kunnissa voidaan tehdä vielä enemmän kuin tällä hetkellä tehdään.

Eva-Maria Strömsholm

sairaanhoitaja sekä entinen syöpäpotilas

Vaasa

Kommentoi