Lukijoilta: Dialyysipotilaiden suojaamisesta

Toimin erikoislääkärinä Seinäjoen keskussairaalan dialyysiosastolla. Dialyysipotilaat ovat covid-19-taudin eli nyt leviävän koronaviruksen aiheuttaman taudin ehdotonta riskiryhmää sekä munuaistautinsa että useimmiten myös ikänsä puolesta.

Sairaalahoidon tarve ja kuolemanvaara ovat moninkertaiset verrattuna samanikäisiin, joilla ei ole vaikeaa pitkäaikaissairautta. Tähän asti eteläpohjalaiset dialyysipotilaat onneksi ovat välttyneet saamasta tätä vakavaa kulkutautia.

Covid-19 on erittäin herkkä leviämään. On julkista tietoa, että vielä hiljattain Kurikassa oli todettu vain pari tartuntaa, mutta viikko sitten niitä oli kahdeksan. Keskussairaalan ja Kauhajoen dialyysiyksiköissä tehdään kaikki voitava, jotta pisaratartunnat eivät leviäisi potilaasta toiseen. Sille kuitenkaan ei voi mitään, että hoitohuoneisiin on sijoitettava 3–6 potilasta.

Yksi hoito kestää 4–5 tuntia. Siksi covid-19-potilaan kanssa samassa huoneessa hoidettavien vaara saada tauti on suurentunut. Kaikki tarttuvia tauteja sairastavat dialyysipotilaat hoidetaan eristettyinä muista, kun tauti on tiedossa. Osa covid-19-potilaista kuitenkin sairastaa taudin alkuvaiheen oireettomana ja saattaa sen takia levittää sitä tietämättään.

Olen kuullut dialyysipotilailta huolestuttavia tarinoita siitä, että kulkutaudista huolimatta he saavat vierailijoita joskus jopa kutsumatta. Kohteliaina ihmisinä he eivät välttämättä osaa kieltää vierailijoita käymästä peremmälle.

On ymmärrettävää, että pitkät rajoitustoimet alkavat käydä hermoille. Ne kuitenkin ovat estäneet maakunnan hoivakotiasukkaita ja muita riskipotilaita sairastumasta. Kiitos eteläpohjalaisen kuuliaisuuden ja riskiryhmien onnistuneen suojaamisen, maakunnassa ei tautiin toistaiseksi ole kuollut yksikään ihminen.

Riskiryhmään kuuluvat dialyysipotilaiden ja ikäihmisten lisäksi muun muassa sydänsairaat, diabeetikot sekä syöpähoitoja ja muita vastustuskykyä heikentäviä hoitoja saavat.

Pyydän hartaasti, että terveemmät vastakin suojaisivat nämä herkimmät lähimmäisemme ja jättäisivät tapaamatta heitä kotona tai muualla sisätiloissa. Ulkosalla suojaetäisyyden päästä voi turvallisesti tervehtiä ja lyhyesti vaihtaa kuulumisia. Olot normalisoituvat sitä pikemmin, mitä tarkempia jaksamme olla.

Karri Helin

sisä- ja munuaistautien erikoislääkäri

Seinäjoen keskussairaala

Kommentoi