Lukijoilta: Disinformaatio tarkoituksellisen harhaanjohtava tieto

Ei voi olla vapautta ilman vastuuta, sananvapaudessakaan. Niinpä tässä ajassa huolestuttaa internetin loputon disinformaation tulva, joka siellä velloo. Nykyistä aikaa kutsutaan myös totuuden jälkeiseksi ajaksi, nyt ei enää voi olla ihan varma, mikä on totta ja mikä valeuutinen. Totuuden jälkeisessä ajassa tieto ja faktat jäävät huhujen ja valheiden jalkoihin, jolloin uusi totuus on kuin spektaakkeli, joka rakentuu ontoille tiedoille.

Aikamme paradoksi on, että kaiken järjen mukaan tietoa on enemmän ja paremmin saatavilla kuin koskaan aiemmin, mutta tunteisiin vetoava viesti hävittää oikean tiedon alleen. Voidaan sanoa, että kaikki tieto on suhteellista ja kaikkeen tietoon kannattaa suhtautua sopivan kriittisesti. Niinpä ihmiset ovat ihmeissään etsiessään ja lukiessaan yhä moninaisemmista tietovirroista erilaisia totuuksia.

Tilanteen hankaluus tulee hyvin esille silloin kun katsoo esimerkiksi Youtubessa olevia rokotevastaisia videoita. Niissä, täysin puolivillaisissa salaliittoteorioissa, vastuu siirtyy kuulijalle.

Se, että täyden rokotesuojan saaneet, joutuvat hyvin epätodennäköisesti sairaalaan tai kuolevat tautiin, on fakta. Rokottamattomilla sairastumisriski on 16-kertainen, uusien varianttien ollessa yhä huolestuttavampia. Rokotteen jälkiseurauksia tunnetaan, mutta emme itse koronan jälkiseurauksia, jotka voivat runnella kehoa pysyvästi. Käytössä olevien rokotteiden taustalla on vuosikymmenten kehitystyö ja tutkittua tietoa, joten kokemusta niistä on kertynyt valtavasti. Niinpä riskit taudin vaarallisen muodon saamiseen ovat paljon suuremmat, kuin rokotukseen liittyvät riskit. Rokotteilla on nujerrettu myös, polio, isorokko, kolera ja muut kammottavat taudit. En ole terveysalan asiantuntija, mutta rokotteita suosittelevat ihmiset ovat, eivätkä he suosittelisi rokotetta, elleivät hyödyt selvästi ylittäisi haitat.

Nykyinen internet on siis kuin nykyajan leirituli, kaikki voivat kertoa siellä tarinoitaan, myös ne joidenka jutut ovat, nätisti sanottuna, ohutta yläpilveä. Ollaan tolkun ihmisiä.

Matti Kuoppala

Vaasa

Kommentoi