Lukijoilta: Edes faraon varpaat eivät kastuneet

Helsingin olympiastadion on vasta 82-vuotias, mutta sitä on remontoitu monet kerrat. Parhaillaan se on käynyt läpi perusteellisen korjauksen hinnan kohotessa 200 miljoonasta eurosta 350 miljoonaan. Kokonaan uuden stadionin rakentaminen olisi tainnut tulla halvemmaksi.

Finlandia-talo korjataan 119 miljoonalla eurolla parin vuoden kuluttua.

Miksei Vanhan Vaasan tulipalon tuhoamaa Pyhän Marian kirkkoa ole entisöity? Porvoon tuhopoltettu kirkko päätettiin korjata täysin entiselleen. Ranskassa koetaan suorastaan pyhänä velvollisuutena entisöidä tulipalossa vaurioitunut Notre Dame, maksoi, mitä maksoi.

Miksi ei Kreikan Parthenonin temppeliä Akropolis-kukkulalla ole palautettu entiselleen? Turkkilaiset pitivät temppeliä ammusvarastona, joka sattui räjähtämään 1700-luvulla. Rakennettiinhan kahden maailmansodan tuhoamat kaupungitkin uudelleen, jopa Hiroshima, joka suli olemattomiin. Varsova entisöitiin täysin.

Miksi Colosseum saa olla röttelönä keskellä Roomaa? Se oli imperiumin upein areena, antoi mallin nykyisille stadioneille, veti jopa 70 000 katsojaa 80 sisäänkäynnistä numeroiduille paikoille. Siellä käytiin gladiaattori- ja eläintaisteluja. Areena voitiin jopa muuttaa tekojärveksi, jossa käytiin laivoilla realistinen merisota. Kun Helsingin herratkin maksavat Suomen urheilupyhätön korjauksesta huimaavan summan, mikä Italian päättäjiä vaivaa?

Nyt se on toimeton raunio, mutta se voitaisiin kunnostaa monikäyttöiseksi tapahtumapaikaksi, jossa todella turisti tuntisi istuvansa historiallisen kiehtovassa dramaattisessa paikassa.

Aikoinaan Alin ja Foremanin MM-ottelua 1974 suunniteltiin sinne, mutta paikka oli liian huonossa kunnossa. Silloin kaksi maailman parasta gladiaattoria olisivat kohdanneet oikeassa paikassa 1 900 vuoden ikäisellä forumilla.

Colosseum olisi nimettävä Akropoliksen tavoin ihmiskunnan yhteiskulttuurisaavutuksena maailman perintökohteeksi. YK voisi käynnistää universaalin suurprojektin niiden entisöimiseksi.

Niin tapahtui 1960-luvulla, kun Egyptin Abu Simbelin valtavat 3 300-vuotiset temppelit päätettiin pelastaa jäämästä veden alle. Ramses II oli louhituttanut ne kallion sisään. Egyptin presidentti Nasser puolestaan rakennutti Niilin tulvien säännöstelemiseksi Assuanin jättiläispadon, joka tuotti 500 kilometrin pituisen ”Nasserjärven”. Se olisi hukuttanut temppelit.

YK käynnisti 50 valtion voimalla mittavan pelastusoperaation. Temppelit viipaloitiin lasersäteillä 3 000 kappaleeksi, joista kukin painoi 20 tonnia (=20 autoa). Ne siirrettiin millimetrintarkasti ylöspäin ja koottiin kuin palapeli. Sen lisäksi oli tasamaalle rakennettava betonista valtava ”taustavuori”.

Nyt ovea vartioivat Ramseksen valtavat patsaat tuijottavat tekojärveä aivan läheltä, mutta turvassa. Edes Hänen Majesteettinsa varpaat eivät kastuneet. Ramses itsekin joutui ”restauroiduksi”. Hänen muumionsa kunto vaati korjausta. Tiedemiesryhmän johtaja piti aluksi puheen aikanaan maailman mahtavimman hallitsijan muumiolle: ”Teidän Majesteettinne. Me joudumme nyt kajoamaan Teidän yksityisyyteenne, mutta me teemme sen hienotunteisuudella ja kunnioituksella.”

Matti Hurme

Vaasa

Kommentoi