Lukijoilta: Eduskunnan päätettävä ottaa valmiuslaki käyttöön heti

Korona-epidemia Suomessa on taas riistäytymässä käsistä, koska rajoitukset ovat olleet vaaraan nähden olemattomia ja on toimittu lähinnä hyvin löysien suositusten turvin. Siellä, missä on menty tiukkoihin määräyksiin, se on tehty yleensä myöhässä, koska alueelliset ja paikalliset toimijat eivät uskalla toimia etupainotteisesti.

Syynä tähän reaktiiviseen toimintamalliin on hallituksen hybridistrategia, joka perustuu siihen, ettei korona-epidemiaa ole ollut tarkoituskaan tukahduttaa, vaan yrittää vain pitää aisoissa yhteiskunnan ”kokonaisedun” nimissä.

Hybridistrategiassa yhteiskuntaa vuoron perään paikallisesti tai alueellisesti suljetaan ja avataan niin, että tautitilanne pysyisi siedettävänä. Toiminta tapahtuu silloin koko maan kannalta aina liian myöhään: Paikallisia ”tulipaloja” on saatu sammutettua tähän asti tällä tavalla, mutta mitä suuremmista kaupungeista on kyse, sitä isommalla todennäköisyydellä tauti jää kytemään tai pääsee räjähdystilanteessa leviämään eteenpäin, vaikka paikalliset huippulukemat saataisiinkin muutamassa viikossa alas.

Nyt, kun Uusimaa on tulessa, tarkoittaa se sitä, että suomalaisten talossa palaa. Uusimaa ei ole mikään satunnaisesti käytettävä puuvaja pihan perällä, vaan pikemminkin tupakeittiö, josta on yhteys kaikkiin huoneisiin talossa. Jos paloa ei saada nopeasti taltutettua, tulessa on kohta koko tupa, etenkin kun palopesäkkeitä on kytemässä jo valmiiksi muuallakin.

Ajatus, että paikalliset ja alueelliset hallinnolliset toimijat ottaisivat demokraattisessa valtiossa päävastuun tämän vakavuus- ja suuruusluokan epidemiasta vaaleilla valittujen valtakunnallisten poliitikkojen sijaan, on hybridistrategian myötä nykytilanteessa idealistinen ja epärealistinen.

Hybridistrategiassa pitäytyminen johtaa epidemian laajenemiseen Uudeltamaalta tai Uudenmaan tapaan muualla Suomessa niin, että tuli pääsee karkaamaan lopullisesti. Suomessa ei ole ”erilliskoronaa”, joka poikkeaisi muusta Euroopasta.

Jokainen kansanedustaja, joka on suorittanut esimerkiksi valtakunnallisen maanpuolustuskurssin, tietää, että tällaisessa tilanteessa eduskunnan kuuluu päättää nopeasti ottaa käyttöön valmiuslaki ja hallituksen ryhtyä tiukkoihin rajoitus- ja torjuntatoimenpiteisiin. Mikäli näin ei nyt tehdä, kyseisille viikkoja kestäville kursseille osallistumisen voi kansanedustajien osalta lopettaa turhana ajanhukkana ja lähettää tilalle sitten mieluummin toimijoita kunnallis- ja aluehallinnosta,

jos vastuu koko maan tulevaisuudesta on tarkoitus sälyttää paikallis- ja aluehallinnolle eduskunnan keskittyessä tärkeämpiin ja akuutimpiin asioihin.

Tavallisille kansalaisille nykytilanne näyttäytyy poliitikkojen vastuuttomana tulitikkuleikkinä, johon pitemmän päälle väsytään, mikä taas pahentaa tilannetta entisestään. Ihmiset sitoutuvat kyllä koronan torjumiseen, jos toimenpiteet ovat linjakkaita ja tuottavat tuloksia niin, ettei tuloksia nollata päättäjien saamattomuudella heti perään.

Vesa-Matti Saarakkala

Kurikka

Kommentoi