Lukijoilta: Ei löydy vastuunkantajia

Eskoon hallitus on kokouksessaan 29.6.2020 käsitellyt Ähtärissä olevan Raikula-asumisyksikön myymistä. Pekonranta myytäneen samalla päätöksellä. Raikulan kiinteistön arvo on tilinpäätöksen mukaan 313 000 euroa.

Kenestä tulee kiinteistön uusi omistaja? Se onkin mielenkiintoinen kysymys. Löytyykö Ähtärin kaupungilta rahaa ja tahtotilaa ostaa alueellansa pitkään toiminut asumisyksikön kiinteistö itselleen vaan onko ostajana Pihlajalinna? Myykö Ähtärin kaupunki hiljaa alihinnalla kuten sairaalan osakkuudet halvalla Pihlajalinnalle.

Ymmärrän varsin hyvin, että Pandala, kaupungin pääsääntöinen energiasyöppö, tarvitsee kipeästi rahaa. Sinne pohjattomaan kitaan menisivät myös erityisryhmienkin lailla säädetyt palvelut.

Erityisryhmät, ns. vähävoimaiset ja niiden subjektiiviset oikeudet ovatkin aina olleet päätöksissä kuin pakkopullaa. Kuvailisin huutolaismeiningiksi. Kuka ja miten halvimmalla tulee enkelten hoidettaviksi. Itsemääräämisoikeudesta jopa testamenttiin saakka onkin EDOAM saanut usein ahkeroida.

Minua ihmetyttää koko Raikulakin myyntihanke. Eskoon kuntayhtymä on saanut kiinteistönsä kulut vuokralla katettua. Vuokran maksajana on Ähtärin kaupunki. Mutta rahaa palaa Eskoossa. Näin se kolmen vuoden raju velkaannuttaminen kostautuu (velkaa 24 miljoonaan euroa) ja loppupeleissä kärsijä on kehitysvammainen ihminen. Jatkuva huutolaismeininki jatkuu.

Eskoon pitää säästää tänä vuonna 1,88 miljoonaa euroa. Säästöt kohdistuvat asukkaisiin, sehän on selvä. Eskoo on irtisanonut 29,5 työntekijää. Tämän määrän väheneminen näkyy kehitysvammaisten nykyisessä hoidossa ja jäljelle jääneen henkilökunnan jaksamisessa, luonnollisesti.

Henkilökuntaa koulutetaan jatkuvasti. Koulutuskaan ei auta, jos ei anneta mahdollisuutta käyttää sitä. Liian vähäiset hoitohenkilökunnan resurssit lienevät jo varantavan päivittäisen hoidon ja huolenpidon.

Henkilökunnan venymiselläkin on rajansa, heitä ei pidä syyllistää asiasta. Johtamistaidolla on suuri merkitys myös henkilöstön työkykyyn. Operatiivisen johdon ja kuntien valitsemien luottamusmiesten olisi pitänyt asioita valvoa eikä sallia holtitonta menoa.

Kunnat maksavat edelleen Eskoolle sovitusti. Saako rahalle vastinetta? Nyt olisi käyttöä professorille valvomaan alueemme kehitysvammaisten huolto ja hoito inhimilliselle tasolle. Hänen palkkaamiseensa Eskoon kuntayhtymältä löytyi rahaa yli 500 000 euroa. Muistamme menneiltä vuosilta, kuka poliitikko tästä professuurista haaveili, vastuunkantajia tarvittaisiin nyt.

Eikö valtakunnallisille erityishuoltopäiville 10.–11.9. maksu, 585 euroa henkilöltä, riitä tässä taloudellisessa katastrofissa karsimaan osallistujia niin, että vain kuntayhtymän johtaja osallistuu em. päiville. Viiden lähtijän sijaan vain yksi osallistuja, säästöä lähes 5 000 euroa päivärahoineen ja matkakuluineen. Hänhän voi sitten erityishuoltopäiviltä terveiset kertoa puheenjohtajistolle ja hallitukselle. Tiedonjakovelvoite on käytettävä kimppakivan sijaan.

Puheenjohtajistossa on kolme sosiaalineuvoksen arvonimen saanutta henkilöä. Yhden arvonimi maksaa 6 200 euroa, maksaja luultavimmin Eskoon kuntayhtymä. Lisäksi entiselle johtajalle on haettu sosiaalineuvoksen arvonimi. Olisiko nyt syytä arvioida näitten ostettujen poliittisten arvonimien merkitystä päätöksenteossa?

Kun vielä ovat havaittavissa kaikki ostetut ylennykset, ovat maakuntamme poliittisen tahtotilan olleen vanhan puolueen kustannuksilla. Rahan lappaminen ja omaisuuden myyminen kuin salassa koskettaa myös Ähtäriä kovasti.

Raikula ja Pekonranta ovat Ähtärissä. Upeita erityisryhmille suunniteltuja rakennettuja kauniita yksiköitä.

Vai onko hiljaa jo katsottu sopivat ostajat?

Itse erityisryhmien puolestapuhuja en ymmärrä enkä hyväksy koko lehmänkauppaa. Asiat ovat kaikkien luettavissa ja pääteltävissä julkisista Eskoon asiakirjoista. Kunhan ne vaan laillisesti julkaistaan ja ajoissa.

Avoimuus, keskusteluunotto myytävistä kohteista ja miten käy Raikulan ja Pekonrannan sisällön. Otin asiaa esille että kunnat ymmärtävät myös vaatia vastinetta toiminnasta. Vaikka puoluepoliittisilla paikoilla ilman osaamista usein istuvatkin.

Kokouspalkkioiden sijaan vastuuta ja valtaa kehitysvammaisten eduksi olisi nyt maakuntaan saatava.

Sirkka-Liisa Lamminkoski

Ähtäri

Kommentoi