Lukijoilta: Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin

Suomalaiset ovat väkisin ottamassa roolia maailman ilmastokeskustelussa.

Kuitenkin suomalaisten päästöt ovat ihan naurettavat siinä kokonaisuudessa, josta nyt vouhkataan. Suomessa ei ole muovijäteongelmaa, päästöt energiatonniin suhteutettuina ovat aivan minimaaliset ja lainsäädäntökin pitää vielä huolen kierrätyksestä, jätteenkäsittelystä sekä polttoaineen valinnan rankaisemisesta. Lainsäädäntö myös määrittelee erilaisia asioita rakentamisessa, maankäytössä ja erilaisissa normaaleissa käytännön asioissa kuten valaisimien polttimot.

On tietenkin tärkeää, että ajattelemme laajakatseisesti mutta silloin huolissaan olevien pitäisi pyrkiä edistämään tahtotilaa, jonne meitä halutaan ohjata.

Kuitenkin yhteiskunta on kuin ympäristöjärjestöt. He haluavat rahaa, koska he hoitavat yksilön puolesta luontoon liittyvät ongelmat. Mitään ohjeistusta ei anneta, miten asiaan voisi vaikuttaa, ihan jokapäiväisessä elämässä. Ja oikeasti, yleiset liikkumismuotona ei ole relevantti kuin muutamassa kaupunkikeskuksessa. Yhteiskunta taas verottaa kaikkea, millä yksilö voisi vaikuttaa tai ei ainakaan kannusta mahdollisuuksillaan investoimaan tulevaisuuden kannalta parempiin ratkaisuihin.

Mutta jotain hyvääkin: Ilmasto lämpenee ja me suomalaiset, pienestä hyötykuormasta huolimatta, teemme taas tänäkin talvena ilmastotekoja, koska lämpölaitoksissa ei polteta maksimimäärää fossiilisia, autojen esilämmitykseen ei kuluteta sähköenergiaa ja masentavista keleistä johtuen, ihminen ei liiku eikä käy pyydykseen, joten lämmin, lumeton talvi on ilmastoteko, jollei paras mahdollinen eikä miellyttävä, kuitenkin lopulta tuloksekas.

Tero Jaskari

Vaasa

Kommentoi