Lukijoilta: Ei syytä nikotinisoida väestöämme

Viestintäjohtaja Päivi Mikkinen-Mononen kirjoitti 25.2. Philip Morrisin puolesta, että tupakkayhtiö kannattaa savuttomuutta mutta ei nikotiinittomuutta. Tupakkateollisuus on huomannut, kuinka tupakointi vähenee länsimaissa ja että uusi business voisi olla sähkösavukkeissa. Valtaosa maapallon tupakoivista asuu kuitenkin kehitysmaissa, joissa tupakkateollisuuden savukemarkkinointi rehottaa eikä teollisuus puhu siellä savuttomuuden puolesta.

Länsimaissakaan ei ole mitään syytä suositella siirtymistä savukkeista muihin nikotiinituotteisiin.

Nikotiinin haitat tunnetaan. USA:ssa on sähkösavukkeisiin liitetty tuhansia vakavia keuhkosairauksia, joista on tähän mennessä seurannut ainakin 64 kuolemantapausta.

Nikotiinituotteiden ylläpitämä nikotiiniriippuvuus merkitsee myös monen kohdalla savukkeiden ja sähkösavukkeiden sekakäyttöä. USA:n tuore Surgeon General -asiantuntijaraportti toteaa myös, että ei ole pätevää näyttöä sähkösavukkeista tupakoinnin lopettamisessa.

Vaikka Englannissa puhutaan sähkösavukkeiden puolesta haittoja vähentävänä strategiana, ei siellä savukkeiden polttaminenkaan ole vähäisempää kuin meillä. Englannin terveysviranomaisten aika tuoreen raportin (NHS Statistics – 2019 England) mukaan siellä oli 16 % päivittäin tupakoivia (”daily smokers”), kun meillä oli vähemmän.

Suomi on vakaasti menossa kohti savuttomuutta, jota ei tarvitse korvata sähkösavukkeilla. Kun 50 vuotta sitten yli puolet suomalaisista miehistä poltti päivittäin, nyt vain noin 13 %.

Meillä on siis ilmeisesti paljon yli miljoona ihmistä, jotka ovat menestyksellisesti lopettaneet tupakoinnin ilman sähkösavukkeita. Tätä kehitystä, joka jo nyt on tuonut valtavat kansanterveydelliset edut, on syytä vahvistaa – ilman että taas nikotinisoidaan väestöä.

Pekka Puska

professori

ASH ry:n puheenjohtaja

Kommentoi