Lukijoilta: Eläkeläiset tekevät joka päivä töitä

Naiset ovat aina pelänneet maailmanloppua. Miehet taas metsän loppumista. Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva puolestaan pelkää, että eläkevarat ne vasta lähellä loppuaan ovatkin.

Lääkkeeksi eläkepulmaan tarjotaan mm. eläkeiän nostamista ja varmasti tuota kohti mennäänkin. Eva siis toivoo, että entistä useampi eläkeläinen jatkaisi työntekoa vielä eläkkeelläkin.

Pistää tosin vähän miettimään, että mitähän työntekoa tällä tarkoitetaan. Onko niin, että Evan mielestä vain sellainen työ on työtä, mistä maksetaan palkkaa.

On aivan selvää, että eläkeläiset tekevät joka päivä mittavan määrän töitä. Joku hoitaa puolisoaan, lastenlapsiaan ja monet ovat mukana vapaaehtoistyössä yms. Näistä vain ei kerry ansiotuloa, mutta mittava säästö yhteiskunnalle joka tapauksessa. Maatalouksissa eläkeläisten tilalla tekemä työmäärä on aina kuitattu yhteiskunnan hyväksi ns. ilmaistyövoimana. Ja kyllä mukaan mahtuu vielä paljon eläkeläisiä, jotka jatkavat työuraansa joko yrittäjänä tai olemalla edelleen mukana ansiotyössä. Meitä on muuten aika paljon.

Eläkeläiset rikastuttavat yhteiskuntaa maksamalla eläkkeestään tuloveroa ja eläkkeen lisäksi palkkatuloja ansaitsevat tietenkin maksavat palkastaan tuloveroa.

Kukin eläkeläinen maksaa oman ostokäyttäytymisensä mukaan samoja kulutusveroja kuin muukin väestö. Eläkeläisyrittäjät maksavat arvonlisäveroa sekä tietenkin myös tuloveroa yrityksensä liikevaihdon ja tuloksen mukaisesti.

On siis melkoisen turhaa nostaa eläkeläisiä tikunnokkaan sen mukaan, että he olisivat ainoastaan taakka yhteiskunnalle.

Yksi merkittävä eläkeläisten työintoa rajoittava tekijä on tietenkin eläkkeen lisäksi tienatuista euroista maksettava tulovero.

Vanhasen Matti ehdotti jo pari vuotta sitten, että eläkeläisten saamia ylimääräisiä palkkatuloja verotettaisiin oman veroprosenttinsa mukaan. Eläkkeestä menisi oma veronsa ja sen päälle tulevasta palkkatulosta maksettaisiin vero oman asteikkonsa mukaan. Näin esimerkiksi, jos eläkeläinen saa eläkettä vaikkapa 24 000 euroa vuodessa ja sen päälle palkkatuloa 10 000 euroa, palkkatulon osuuden erillisverotus olisi lähestulkoon verotonta, sillä 10 000 euron ansiotulosta ei mene kuin jokunen satanen kunnallisveroa. Mutta jos ansiotulo lasketaan eläkkeen päälle, verotus onkin jo aivan toista luokkaa.

Oletan, että tällä uudistuksella innostettaisiin monia eläkeläisiä takaisin työelämän pariin. Sama kohtelu pitäisi ulottaa myös yrittäjäeläkeläisen ansaitsemaan yrittäjätuloon.

Eläkeläisten houkuttelu takaisin työelämään tai että he jatkaisivat omassa työssään entistä pidempään, saattaa aiheuttaa jonkin sortin närästystä työnhaluisten työttömien joukossa. Eräiden nimeltä mainitsemattomien surffareiden asenne ei liene ongelma.

Ja jos tämän eläkeläisuudistuksen myötä työttömän työnsaanti uhkaa olla entistä lujemmassa, silloin on oma etsikkoaika käytettävä itsensä kehittämiseen. Vanha sanonta kertoo, että kyllä osaavalle aina töitä löytyy, joten hiomalla omia taitojasi varmistat parhaiten sijoittumisesi työelämän. Ja annetaan kaikille vieläkin työhaluisille eläkeläisille mahdollisuus omalta osaltaan osallistua yhteiskunnan tulovirran kartuttamiseen.

Osmo Autio

Lapuan Ritavuorelta

Kommentoi