Lukijoilta: Elämää on suojeltava

Suomea ja maailmaa koettelee Kiinasta viime vuoden lopulla liikkeelle lähtenyt koronavirus-pandemia. Koronaviruksen tartuntalähde on epäselvä.

Vaarallisen viruksesta tekee se, ettei ihmisillä ole sitä vastaan immuniteettia. Rokotteita on kehitteillä usealla taholla ja yhteisin ponnistuksin, mutta niistä on apua aikaisintaan muutaman kuukauden kuluttua.

Asiantuntijoiden mukaan iso osa virukseen sairastuvista saa vain lieviä oireita, mutta esimerkiksi vanhuksille ja monisairaille se on hengenvaarallinen.

Valtiot ovat ottaneet kovat keinot käyttöön pandemian hillitsemiseksi.

Suomessa hallitus otti käyttöön valmiuslain, minkä myötä kansalaisten liikkuvuutta rajataan, kouluja ja muita yhteiskunnallisten palveluiden toimipisteitä laitettiin kiinni, yli 10 hengen kokoontumiset kiellettiin ja yli 70-vuotiaat määrättiin karanteeniolosuhteisiin. Maan rajat suljettiin.

Tuntematon uhka on horjuttanut turvallisuuden tunnettamme niin terveyden kuin talouden ja työpaikkojen kautta. Näkymätön virus laittaa pohtimaan, voiko ja missä se voi tarttua minuun? Miten se vaikuttaa terveyteeni?

Monella äidillä ja isällä on huoli niin isovanhemmista kuin lapsista.

Virus on heittänyt myös pörssikurssit syöksyyn kaikilla mantereilla ja talous on heikentymässä.

Kovat toimet pandemian hillitsemiseksi ja talouden alamäki näkyvät Etelä-Pohjanmaallakin. Yritysten palvelut, tuotteet ja tavarat eivät tee kauppaansa, kun ihmiset vähentävät liikkumista ja elävät epävarmuuden keskellä.

Koronaviruksen edessä meiltä jokaiselta kysytään malttia, tottelevaisuutta, yhteisöllisyyttä ja uskoa tulevaisuuteen.

Ruokaa ja vessapaperia kaupoissa riittää, joten hoidetaan ostokset niin kuin ennenkin. Hallituksen ja viranomaisten antamat määräykset on annettu meidän kaikkien ja erityisesti terveydeltään hauraimpien suojelemiseksi. Pestään kädet saippualla ja pidetään metrin turvaväli, eikä hilluta turhaan julkisilla paikoilla.

Jos olet juuri ollut ulkomailla, niin pysy kaksi viikkoa kotikaranteenissa, äläkä heti mene kuntosalille tai julkisiin tiloihin.

Jos olet terve, voit kantaa kortesi kekoon auttamalla ikäihmisiä ja kotikaranteeniin määrättyjä, kysymällä, voisitko asioida hänen puolestaan kaupassa tai apteekissa. Vapaaehtoisia auttamisrinkejä on jo laitettu matkaan niin meillä kuin muuallakin. Toivottavasti koronakriisi luo uutta yhteisöllisyyttä, jossa entistä enemmän huolehdimme toinen toisistamme ja muistamme, että kaikkein arvokkain asia on elämä.

Lopuksi rukous Taivaan Isälle Uuno Kailaan (virsi 583) sanoin: ”Siunaa ja varjele meitä, Korkein, kädelläs. Kaitse ain kansamme teitä, vyöttäen voimalla meitä, heikkoja edessäs. Sulta on kaikki suuruus, henki sun hengestäs”.

Tuomas Koivuniemi

Etelä-Pohjanmaan Epilepsiayhdistyksen puheenjohtaja

Kommentoi