Lukijoilta: Elokapina huolestuttaa, ilmastonmuutos ei

Elokapinalliset ovat olleet ahkerasti tukkimassa pääkaupunkimme pääkatua. Rummut ovat pärisseet, iskulauseita huudeltu ja sekavia puheita pidetty ja lauluja laulettu.

Tätä Elokapinan touhua ei voi edes järjellä selittää. Vaaditaan hallitukselta ilmastotekoja heti, tai muuten istutaan Mannerheimintiellä pitkään. Ymmärtävätkö nämä nuoret itsekään mitä tekevät tai vaativat? Jos nämä vaaditut ilmastoteot tehtäisiin Suomessa heti ja nyt, siirtyisimme lähes kivikaudelle ja viimeinen sammuttaisi valot.

Ymmärrän toki sen, että nuorena elämänkokemuksen tuomaa viisautta ei ole vielä kertynyt, mutta täytyisi hieman paremmin ottaa selvää, millaisen asian puolesta taistellaan, millä keinoin ja mikä ideologia on tämän kaiken takana.

Ainoa positiivinen asia on se, että nuoret yleensäkin uskaltavat ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Mutta kun tekotapa on laiton ja tavoitteet epärealistisia.

Meillä on laillinenkin tapa vaikuttaa asioihin ja se on äänestäminen, jossa ikävä kyllä nuoret aikuiset ovat usein nukkuvien puolueessa. Jos on alaikäinen, on mahdollisuus liittyä nuorisojärjestöihin ja sieltä kautta tuoda sanomaansa esiin. Laillisin keinoin pääsee pidemmälle kuin poliisin linjuriauton kyydissä, jossa tuskin on tunnelmaa.

Onko meillä ilmastohätätila?

Meillä Suomessa ei ole todellakaan hätää, eikä edes kriisiä! Kiinassa, Intiassa tai kehitysmaissa voisi olla ilmastohätätila huonon ympäristönhoidon takia, mutta siellä eivät moniakaan kiinnosta ilmastoasiat, koska sosiaaliturvataso ei ole kummoinen ja ainut huoli on saada perheelle ruokaa täksi päiväksi. Heille on yhdentekevää lämmitetäänkö ruokaa perheelle hiilellä, kamelinlannalla vai tuulisähköllä.

Tilastojen mukaan maapallollamme on noin 6 500 hiilivoimalaa ja juuri tällä hetkellä on rakenteilla pari tuhatta lisää. Vastaavasti meillä Suomessa on ollut 8 hiilivoimalaa, jotka ovat jo siirtyneet vähitellen pois fossiilisista polttoaineista tai ollaan sulkemassa parin vuoden sisällä.

Meillä ovat ilmastotekojen osalta asiat olleet jo vuosia kunnossa. Suomi on ihan väärä maa elokapinalle!

Jos rehellisesti laskettaisiin kaikki kasvu hiilinieluksi, niin Suomi olisi reippaasti hiilinegatiivinen. Lisäksi ilman hiilidioksidia mikään ei kasvaisi ja elämä maapallolta katoaisi?

Näistä luonnon kiertokulun perusasioista kannattaa keskustella lasten kanssa.

Jonkinlaista edesvastuuttomuutta osoittaa se, että lapsia ja nuoria pelotellaan ilmastonmuutoksella. Ei ihme että mielenterveysongelmat ovat nuorilla kasvaneet järkyttävästi.

Tällainen pelko lannistaa ja lamaannuttaa.

Ilmasto muuttuu, kuten on muuttunut ennenkin ja maapallo pyörii radallaan vielä kauan. (Tutkimusten mukaan vielä noin 6 500 miljoonaa vuotta.)

Ilmastotekoina riittää kun me suojelemme luontoa ihan arkipäivän keinoin.

Jätteiden lajitteleminen, turhien valojen sammuttaminen, veden säästäminen tai tavaroiden kierrätys ovat hyviä tapoja suojella ilmastoa, eikä siihen tarvita veronkorotuksia.

Oman maataloustuotannon ja huoltovarmuuden ylläpitäminen on myös ilmastoteko, joka on satsaus tulevaisuuteen.

PS:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi