Lukijoilta: Elokapinan tukahduttaminen

Elokapinaliike sanoo taistelevansa elämän puolesta eli luonnon, elämän antajan puolesta rauhanomaisin keinoin.

Mediassa on puhuttanut poliisin voimankäyttö sen keskeyttäessä Elokapinan demostraation Helsingissä. Poliisit pelkäsivät tilanteen karkaavan käsistään ja sen vuoksi he OC-sumuttivat ensin varmuuden vuoksi kadulla istuvat mielenosoittajat, ennen kuin uskalsivat käydä heihin käsiksi.

Minun käsitykseni poliisin voimankäytöstä perustuu Poliisit-ohjelmiin. Niissä useasti tilannejohtaja muistutti antaessaan käskyn radiolla, että tilanne otetaan hallintaan lievintä mahdollista voimaa käyttäen. Poliisit-ohjelmien tapauksissa OC-sumuttimen käyttökynnys oli paljon korkeampi kuin ajankohtaisessa Helsingin tapauksessa. Lähinnä silloin, kun kiinniotettavalla oli jotain kättä pidempää. Eikä luopunut käskystä siitä, vaan uhkasi sillä.

Yleisimmin poliisi käytti OC-sumutinta yksilön, itsensä, pidätettävän, uhrin tai sivullisen, suojaamiseen tai hengen ja terveyden suojaamiseen kohdistuvissa tehtävissä. Rauhanomainen Elokapina ei uhannut mitään näistä. Kyllä lihakset voimankäyttövälineinä olisi pitänyt riittää. Eihän se sovi, että poliisit aina ensin sumuttavat varmuuden vuoksi aseetontakin pidätettävää, jos se ei tottele heti käskyä.

Nyt Elokapina sai valtavasti julkisuutta, mitä se tavoittelikin.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi