Lukijoilta: Enemmistö päättää

Hallituspuolueilla ja sen myötä hallituksella on huoli vähemmistöjen oikeuksista ja pyrkivät edistämään vähemmistöjen etuja nykyisessä lainsäädännössä. Vähemmistöissä kuitenkin on vähemmistöjä (esim. messialaiset juutalaiset tai kristityt pakolaiset), jotka eivät välttämättä jaa vähemmistön enemmistön mielipiteitä. Näiden vähemmistöjen ääni jää usein täysin paitsioon vähemmistön enemmistön rummuttaessa vähemmistön arvopohjaa. Politiikassa ei sen sijaan ole tilaa edistää vähemmistön vähemmistöä, koska siinä taas voi piillä vähemmistö, joka tekee vähemmistön mielipiteiden selvittämisestä mieletöntä.

Mustasaaressa on ylivoimainen enemmistö vähemmistöpuolueen edustajia. Tämän vähemmistöpuolueen perusarvoihin kuuluu vähemmistöjen mielipiteiden esillä pitäminen ja heidän oikeuksiensa edistäminen. Käytännössä tämä ei kuitenkaan toteudu.

Kuten monesti vähemmistön päästessä enemmistöön vähemmistön etujen ajaminen ei enää ole uudelle enemmistölle tarkoituksenmukaista.

Mustasaareen muuttaneena helsinkiläisenä ihmettelen suuresti sitä, miksi Mustasaaressa yritetään siirtyä järjestelmään, jossa ainoastaan valtuutetut saavat osallistua valiokuntiin, mikä tarkoittaisi sitä, että pienillä puolueilla ei olisi edustusta kaikissa valiokunnissa.

Paras ratkaisu olisi, että pysyisimme nykyisessä järjestelmässä, jossa myös muut kuin valtuutetut voisivat osallistua valiokuntiin, joka lisäisi vähemmistössä olevien puolueiden vaikuttamismahdollisuuksia. Tällöin valiokunnissa tulisi myös vähemmistöjen ääni paremmin kuuluviin ja Mustasaari voisi sopeutua paremmin myös uusille mustasaarelaisille.

Henrik Järveläinen (kd.)

diplomi-insinööri ja sähkövoimatekniikan lehtori,

Mustasaari

Kommentoi