Lukijoilta: Ensimmäinen kuukausi Arkadianmäellä

Nyt kun reilu kuukausi kansanedustajan arkea on takana, ajattelin avata tässä ensimmäisessä kansanedustaja kolumnissani tätä alkuaikaa ja kuvailla hieman omia tuntojani varsinkin ensimmäiseltä viikolta tässä arvokkaassa luottamustehtävässä.

Kun ensimmäistä kertaa torstaina 18.4. nousin kansanedustajana Arkadianmäen raput ja astuin sisään eduskuntataloon, havahduin ajatukseen, että tämä on oikeasti totta ja minä olen nyt Suomen kansanedustaja. Tämä tunne painautui niin vahvasti mieleeni, että tulen sen varmasti muistamaan koko elämäni.

Vastaanotto koko eduskunnan henkilökunnan taholta oli todella lämmin. Tuntui samalla oudolta, että heti ensimmäistä kertaa taloon tultuani todella ystävällinen henkilökunta toivotti heti nimellä edustaja Bergin tervetulleeksi.

Myös SDP:n eduskuntaryhmän vastaanotto oli lämminhenkinen ja valinta ryhmämme työvaliokuntaan oli todella hieno asia. Valinnan myötä pääsin heti ns. ytimeen valmistelemaan eduskuntaryhmälle esiteltäviä asioita.

Kun pääsiäisen jälkeisenä tiistaina toista kertaa nousin uuden työpaikkani portaita, oli meitä ensikertalaisia jo selkeästi enemmän liikkeellä.

Ensimmäinen ns. varsinainen työpäivä kului käytännössä työvälineiden kuittaamisten, valokuvausten ja valtakirjojen luovutusten parissa. Keskiviikkona alkoi uusien kansanedustajien perehdyttäminen edustajan työhön ja iltapäivällä pidettiin eduskuntakauden ensimmäinen täysistunto.

Täysistunnossa valittiin väliaikainen puhemiehistö hoitamaan tehtävää siihen saakka, kunnes maahan on saatu uusi hallitus valittua. Torstaina vietettiin valtionpäivien avajaisia, jotka alkoivat valtionpäivien jumalanpalveluksella ja päättyivät illalla hienoon juhlakonserttiin musiikkitalossa.

Vapun vieton jälkeen oli vuorossa valiokuntien järjestäytyminen.

Valiokunnat järjestäytyivät käytännössä katsoen samoilla kokoonpanoilla kuin viime kaudella ja uudet edustajat lisättiin vapautuneisiin paikkoihin pääsääntöisesti aakkosjärjestyksessä.

Minut valittiin tässä vaiheessa hallintovaliokuntaan ja lakivaliokuntaan varsinaiseksi jäseneksi sekä maa- ja metsätalousvaliokuntaan varajäseneksi. Heti kun maahan on saatu hallitus muodostettua, valitaan valiokuntien varsinaiset edustajat, jotka aloittavat valiokuntatyönsä heti kesätauon jälkeen.

Vapun jälkeen alkoivat myös hallitustunnustelut näkyä vahvemmin eduskunnassa ja ryhmäkokouksissa onkin nyt viimeviikkoina aika käytetty lähinnä hallitusneuvotteluihin liittyvään keskusteluun.

Tällä viikolla on ryhmässämme järjestetty useita ryhmän sisäisiä tapaamisia, missä ilmiöpöytien edustajien vetämänä olemme käyneet läpi meille tärkeiden kysymysten sisällyttämistä hallitusohjelmaan.

Päivä päivältä alkavat käytännön asiat käydä yhä selvemmiksi täällä eduskunnassa ja tärkeimmät paikat kuten työhuone, valiokuntien kokoustilat, ryhmähuone, auditorio ja lounasravintola löytyvät jo ilman suurempaa hapuilua. Myös yhteistyö avustajani kanssa toimii jo todella hienosti.

Täysistunnoista on opittu ainakin se, että näköjään ei tarvitse olla kummoistakaan sidosta käsiteltävänä olevaan asiaan, jos haluaa pitää puheenvuoron jostain itselle tärkeästä asiasta täysistunnossa.

SDP:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi