Lukijoilta: Epäsivistynyt Posti

Kun maassa on vuosisatainen postilaitos vahvoine historioineen, nyt on koittanut muutosaika. Entiseen ”vakaaseen” aikaan tuskin on paluuta. Olantaputuksia ja kiitospuheita ei heru kansalta taatusti vuoden 2019 päättyessä, ellei pikaista sopuratkaisua postilaiskiistaan saada. Mitä tästä eturistiriidasta lopulta seuraakaan, jos lakko jatkuu jopa kuukauden? Yhteiskunnalliset seuraamukset monine vahinkoineen, se on varmaa.

Itselleni suurin ihmetyksen aihe on ollut, ettei työnantaja- ja jakajatahoilla vielä digiaikana ole ratkaisua palkkakiistaan rauhanomaisemmin keinoin kuin suostumalla kiusaamaan suurinta osaa syytöntä kansaa eli kirje-, lehti- ym. kirjallisen postimateriaalin jakamatta jätöllä? UKK jo 1970-luvulla piti lakkoa vanhentuneena aseena, liian järeänä keinona osapuolten kiistoissa. Olen samaa mieltä.

Kyllä sivistysvaltiossa on voitava löytää sovitteluratkaisu eikä viestintäketjujen katkaisu, jonka seuraamukset tullevat kohoamaan vain ja ainoastaan syyttömän kansan tappioksi. Ja muunkin yritystoiminnan kuten paperiviestinnän eli lehtitalojen suurtappioiksi postiliikenteen pysähtyessä.

Lehtitalojen toiminta väistämättä lamaantuu, kun valtaisat viikkolehtijulkaisut ruuhkautuvat kirjapainoihin ja/tai jätetään painamatta. Lehtiväen työpaikat vaarantuvat väistämättä jo muutamassa viikossa, jos ja kun kansa alkaa peruuttaa lehtitilauksia.

Järjenköyhyyttähän tällainen avainryhmän työtaistelu laajamittaisena jakelulakkona on. Eturistiriitoihin olisi löydettävä muitakin keinoja kuin viestintäketjujen katkaisu.

J. Pesonen

Alajärvi

Kommentoi