Lukijoilta: Epätoivottuna syntynyt - ei arvokas?

Ilkka-Pohjalaisessa (11.11.) oli kirjoitus, jossa kuulutettiin, että jokaisella lapsella tulisi olla oikeus syntyä toivottuna. Kirjoitus oli kannanotto aborttilakiuudistukseen.

Kirjoittaja tuskin tarkoitti asiaa näin, mutta kun otsikon kääntää toisin päin, mitä tullaan sanoneeksi: Jokaisella ei toivotulla lapsella ei ole oikeutta mihin? Elämään? Jokainen lukija, joka pysähtyy tätä hetkeksi miettimään, huomaa sanojen ongelmallisuuden.

Meistä kaikki eivät synny toivottuina, kun taas toiset saapuvat tähän maailmaan erittäin haluttuina. Kuitenkin jatko riippuu monesta asiasta. Myös ei-toivottuna syntynyt voi olla erittäin rakastettu, toivottu lapsi taas voi tulla hylätyksi. Asiat eivät mene yks’ yhteen. Olenkin sitä mieltä, että jokainen syntynyt ja syntymätön lapsi on ihme ja arvokas.

Olisi täydellistä, jos jokainen lapsi voisi kokea olevansa haluttu ja rakastettu. Näin ei valitettavasti ole, mutta se ei vähennä lapsen arvoa. Elämme vastakohtien maailmassa – abortteja tehdään moninaisista syistä huomattavan iso määrä, ja samanaikaisesti moni painii lapsettomuuden kanssa.

Olemme onnekkaita, ettei naista enää taakoteta valtavalla häpeällä, mikäli hän tulee raskaaksi ilman vakituista parisuhdetta. On myös hyvä, että isän osuus asiaan on nostettu tärkeäksi. On toki myös hienoa, ettei abortin kokenut joudu yhteiskunnan hylkäämäksi.

Mutta myös lapsen oikeudesta elää on puhuttava ääneen. Onko meillä tilaa lapsille – kaikenlaisille lapsille? Ovatko he arvokkaita, vai ovatko meidän aikuisten mielihalut ja oikeudet arvokkaampia?

Odottaessani kuopustani sain nähdä hänet ultraäänilaitteilla alle kaksi-kuukautisena. Elämä sykki jo vahvana, hän oli jo olemassa.

Aina-Leena Koivusalo

Ilmajoki

Kommentoi