Lukijoilta: Eteläpohjalaista liikennekulttuuria

Olipa pari viikkoa sitten muuan ikämies Ilmajoelta, joka soitti perjantaina radion puhelinlangoille.

Joku saattaa jo kummastella sitä, että miten tämä saattaa liittyä liikenteeseen? No minulle se ukko avasi aikatavalla ilmajokisten suhtautumista seinäjokisiin ja sitä kautta se heijastaa myös liikenteeseen. Tämä ukko nauraa hohotteli ja ilmoitti asuvansa Ilmajoella. Kun juontaja kysyi, että miksi Ilmajoki hyvä paikka asua, niin ukkoa nauratti enemmän ja sanoi, että Ilimajoki on tarpeheksi kaukana Seinäjoesta. Kysymykseen, että voisiko Ilmajoki koskaan liittyä Seinäjokeen, ilmajokisen vastaus särähti korvaan, kun hän totesi: Ei ikinä! Ei änskälläkää ja mieluummin sitte vaikka Kurikkahan!

Jäin miettimään sitä, että vihataanko Ilmajoella seinäjokisia ihmisiä? Vai oliko ukko niin yksinkertainen, että olettaa Seinäjoen hallinnon olevan kasvoton ja ilman ihmisiä oleva paha voima?

Itse olen syntynyt Seinäjoella ja asunut sitten Peräseinäjoella, Ruotsissa ja eri otteisiin eri puolilla Etelä-Pohjanmaata ja nyt jokusia vuosia Koskenkorvalla. Enkä kyllä ole huomannut missään vaiheessa, että jotkut ihmiset olisivat parempia tai huonompia siitä johtuen, että missä asutaan. Eteläpohjalaiset ihmiset ovat hyviä ja hyvää tarkoittavia, sanoisin että yhdeksänkymmentä-prosenttisesti. Sitten on muutama mätäpää, eikä siihen vaikuta asuinpaikka.

Kun ajelee töihin ja kotiin päivittäin Koskenkorvan ja Seinäjoen väliä, niin näitä ”änskällä” kiusaa tekeviä tulee vastaan ja niiden perässä saa itsekin ajaa. Nyt kun poliisi ei enää valvo liikennettä, niin tämä ”änskättely” on lisääntynyt. Sen huomaa siitä, kun Ilmajoen ja Lapuan välillä ei tule yksittäisiä autoja vastaan, vaan tulee jonoja joita vetää joku ”änskittelijä”.

Joku voisi sanoa, että onpas pienet murheet ihmisellä! Mutta kyllä tästä omaan napaan keskittymisestä voi vedellä vaikka miten pitkiä johtopäätöksiä.

Helposti voi sanoa, että kaikki maailman murheet kumpuavat siitä, että kukaan ei halua ottaa huomioon toisia ihmisiä ja omaa totuutta tyrkytetään vaikka pyssyllä uhaten.

Henkilökohtaisesti minulle ei ole koskaan vaikuttanut juuta eikä jaata se, mihin kuntaan milloinkin kuulun. Mutta kun Peräseinäjokea oltiin liittämässä Seinäjokeen, niin asuin juurikin Peräseinäjoella. Se oli hyvin dramaattista seurattavaa, miten kiihkeästi ihmiset suhtautuivat omaan kunta identiteettiinsä. Sama juttu Nurmossa.

Valitettavasti aina on niitä jotka hyötyvät tai häviävät henkilökohtaisella tasolla. Näistä ihmisistä vahvimmat valehtelevat ja levittävät väärää tietoa asioista ja saavat mukaansa aivan normaalitkin ihmiset. Brexit! Kohta ollaan vastakkain kuin veljessodassa!

Jälkeenpäin rehellinen tutkiskelu osoittaa, että mikään sellainen asia ei ole muuttunut, joka ei olisi muutenkin muuttunut. Peräseinäjokiset ovat peräseinäjokisia ja nurmoolaiset nurmoolaisia ja kummatkin ovat asiasta jostain syystä ylpeitä.

Mutta Peräseinäjoen ja Seinäjoen liikenne sujuu paljon paremmin, miksiköhän? Olisiko siellä vähemmän ”änskittelijöitä”.

Juha Niemi

Ilmajoki

Kommentoi