Lukijoilta: Etsivälle harrastetoiminnalle töitä tarjolla

Kansa tarvitsee leipää ja sirkushuveja.

Suureksi haasteeksi yhteiskunnallisesti nostan lasten ja nuorten liikkumisen tarpeen. Ohjattua harrastustoimintaa on jouduttu tauottamaan.

Seuroilla on iso tehtävä yhteiskunnan normalisoinnissa. Paluu harrastusten pariin tulee onnistua riittävän matalalla kynnyksellä.

Liian moni nuori on jäämässä syystä tai toisesta pois ohjatusta toiminnasta. Nyt tarvitaan etsivää harrastustyötä. Harrastamisen Suomen mallin luominen on yksi osa tätä etsivää työtä ja sen avulla on mahdollisuus puuttua liikunnan harrastamisen yhä syvenevään polarisaatioon.

Seinäjoen kaupunki on mukana Harkku-toiminnallaan harrastamisen Seinäjoen mallin toteuttamisessa. Tavoitteena on löytää jokaiselle koululaiselle harrastus koulupäivän yhteyteen.

Ajatus on todella hieno, matalankynnyksen harrastetoimintaa jokaiselle lapselle. Harrastamisen kirjo on monipuolinen ja harrastamisen arkun auetessa eteesi aukeaa harrastamisen, kaveruuden, kulttuurin ja urheilun teemat.

Itse olen saanut olla mukana kahden koulun pilotoinnissa jakamassa leikin, pelien ja jalkapallon ilosanomaa. Leikki on lapsen työtä ja toden totta, leikkiä lapset haluavat.

Harkku-toiminnalla turvaamme koululaiselle harrastamisen mahdollisuuden sosioekonomisesta asemasta riippumatta.

Liikunnallinen elämäntapa opitaan varhaisessa nuoruudessa. Elämykset, voitot ja tappiot kasvattavat nuorta tuleviin haasteisiin elämässä. Urheiluseurat ovat erinomainen paikka harjoitella elämää varten.

Joukkuekaverit ovat jossain vaiheessa elämää tärkein ”perhe” pelaajan hyvässä arjessa.

Juuri julkaistussa reserviläistutkimuksessakin nousi esille lapsuuden joukkuepelit ja extreme -lajit, joiden todettiin vaikuttavan positiivisesti aikuisiän psyykkiseen elämänlaatuun. Pihaleikkien todettiin olevan hyväksi fyysiselle elämänlaadulle.

Jaksetaan vielä hetki, jos toinen. Nautitaan omatoimisesta liikunnasta, perhekeskeisyydestä ja keväisestä auringonpaisteesta. On aika laulaa ja tanssia, kun on sen aika. On aika pelata futista, on aika leikkiä ja liikkua. Aina on aika olla ihminen ihmiselle.

Jarkko ”Jakke” Tenkula

TUL ry:n Pohjanmaan piirin

toiminnanjohtaja

Kommentoi