Lukijoilta: ETYK puolueettomassa Suomessa 1975

Euroopan turvallisuus ja yhteistyökokouksen (ETYK) päätösvaihe alkoi Helsingissä 30.7.1975. Suomen pääkaupunkiin kokoontui 35 maan (mukana myös Yhdysvallat ja Kanada) korkein poliittinen johto allekirjoittamaan ETYK:n päätösasiakirjan. Virallisen ohjelman lisäksi konferenssin aikana järjestettiin kymmeniä valtionpäämiesten tapaamisia.

Päätöspäivänä, elokuun 1. päivänä, allekirjoitettu päätösasiakirja jakaantui neljään asiaryhmään eli ”koriin”. Ensimmäiseen koriin kuului mm. kansojen tasa-arvoisuuden ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen. Toisessa korissa keskinäisen yhteistyön kehittäminen, kolmannessa kansalaisten vapaampaa liikkumista ja yhteyksien helpottamista. Neljännessä korissa osanottajat katsoivat, että Euroopan turvallisuuden ja yhteistyön kannalta konferenssi on ollut hyvin merkittävä ja allekirjoittaneet lupautuivat ponnistelemaan kaikin voimin asiakirjan tavoitteiden täyttämiseksi.

Suomen ulkopolitiikalle ETYK oli suuri voitto. Suomi pystyi korostamaan puolueettomuuttaan ja esiintyi sillanrakentajana idän ja lännen välillä. Kokousta oli valmisteltu jo useita vuosia ja merkittävää oli presidentti Urho Kekkosen valtiovierailu Yhdysvaltoihin heinäkuussa 1970.

Helsingin Sanomissa ”HS 50 vuotta sitten perjantaina 24.7.1970” -palstalla lehti julkaisi otteen presidentti Nixonin puheesta Kekkoselle. Otsikkona: Nixon kiitti Suomen puolueettomuutta: ”Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon ylisti torstaina poikkeuksellisen lämpimästi Suomen puolueettomuutta vastaanottaessaan presidentti Urho Kekkosen Washingtonissa. ”Me kunnioitamme teitä ulkopolitiikan alalla”. Nixon määritteli suomalaisen politiikan ”itsenäisyyden ja puolueettomuuden politiikaksi”, joka ei ole sen laatuista puolueettomuutta, että se estäisi osallistumisen rauhan ylläpitämiseen tähtäävään toimintaan”.

Edellä olevankin perusteella on selvää, ettei Suomen ulkopolitiikka ollut ”umpimielisten Kremlin nuoleskelijoiden” käsissä koko ns. kylmän sodan aikana. Umpimielisyyttä jos mikään on, lähihistorian tietoinen vääristely!

Risto Kuivaniemi

Lappeenranta

Kommentoi