Lukijoilta: Eu on Suomen ainoa turva - vaihtoehtoa ei ole

Onneksi yksikään eduskuntapuolue ei – ainakaan virallisesti – ole vaatimassa Suomen eroa EU:sta.

Perussuomalaiset ajavat kuitenkin kaksilla rattailla. Virallisesti puolue sanoo, ettei ero EU:sta ”tässä vaiheessa” ole tavoitteena. Monet puolueen kansanedustajat antavat kuitenkin ymmärtää, että maamme ongelmat johtuvat EU:sta ja ovat saaneet osan kansaa vakavasti luulemaan, että ero unionista olisi Suomen ja kansan etu.

Väitettä perustellaan kamreerimaisella laskuopilla Suomen maksujen ja EU:sta saatavien suorien tulojen erotuksella ikään kuin EU olisi osuuskaupan sivukonttori, jossa jäsenyys punnitaan lyhytaikaisilla voitoilla tai tappioilla.

Leikitäänpä hetki ajatuksella EU-erosta eli nk. Fixitillä. Jos todella päättäisimme erota unionista, mitkä olisivat vaihtoehtomme? Niitä on reaalisesti vain yksi – ajautua Venäjän poliittiseen, sotilaalliseen ja taloudelliseen etupiiriin.

Vai väittääkö joku tosissaan, että meillä olisi muita vaihtoehtoja? Jos joku uskoo, että pärjäisimme yksin, hän todennäköisesti uskoo myös joulupukkiin.

Venäjän etupiiriin joutuminen olisi meille taloudellinen, sivistyksellinen, kansallinen ja väestöllinen katastrofi. Siinä vaihtoehdossa menettäisimme kaiken saamatta mitään vastikkeeksi. Kauppa olisi tosi huono.

Venäjän nykyjohto on suoraan ilmoittanut vähimmäistavoitteenaan olevan entisen Neuvostoliiton rajojen palauttamisen – lopullisena päämääränä on tsaari-Venäjän imperiumi. Tämä tarkoittaa Suomen, Baltian, Puolan, ja Ukrainan liittämistä Venäjään, sen alaisuuteen ja pois demokraattisesta hyvinvointiyhteiskunnasta.

Fixitin puoltajat esittävät vaihtoehdoksi unionille Euroopan talousaluetta eli ETA:a. Todellisuudessa tätä vaihtoehtoa ei ole.

Ero EU:sta tarkoittaisi myös eroa ETA:sta, koska unionista eroava valtio eroaa automaattisesti myös ETA:sta, kuten Britannia.

Toisaalta ETA:aan jääminenkään ei muuttaisi mitään, koska ETA:n jäsenvaltiot (Norja, Islanti ja Liechtenstein) noudattavat EU:n lainsäädäntöä ja direktiivejä kuitenkin ilman mahdollisuutta vaikuttaa niiden sisältöön.

Ero unionista olisi meille taloudellinen katastrofi. Se tarkoittaisi, että vientituotteillemme asetettaisiin tullit unionissa, jonne 60 % viennistämme menee.

Samalla tuomiemme välttämättömien hyödykkeiden (energia, polttoaineet, hedelmät ym.) hinnat nousisivat. Tällöinkin ero unionista olisi millä matematiikalla tahansa laskettuna huono kauppa.

On utopiaa kuvitella, että voisimme säilyttää elintasomme ja yhteiskunnan palvelut olemalla unionin ulkopuolella. Vaasalle ero tarkoittaisi takuuvarmasti, että Wärtsilän laivamoottoreiden valmistus siirtyisi Italian Triesteen ja myös ABB siirtäisi tuotantonsa unionin alueelle. Jäisipä komeat tyhjät hallit Vaskiluotoon.

Eurosta voimme toki luopua kansallisella päätöksellä – sitä EU ei estäisi. Eurosta luopumisen järkevyys on sitten ihan toinen juttu, johon en tässä ota kantaa.

Britannian Brexit ei suinkaan ole johtanut onneen ja autuuteen. Päinvastoin koko saarivaltakunta on ajautunut hajoamisen partaalle ja kaikki talousluvut menevät alaspäin kuin lehmän häntä. Tahdommeko me tosissamme samaa.

On vielä muistettava, että, jos eroaisimme unionista, olisi turha pyrkiä parin vuoden kuluttua sinne takaisin.

Ero olisi lopullinen eikä uusia vihkivaloja vannottaisi. Jos me hylkäämme yhteistyön, on meidän turha anella apua, jos sitä tarvitsemme.

Summa summarum: En näe mitään todellista vaihtoehtoa maamme jäsenyydelle EU:ssa. Jos joku sellaisen keksii, astukoon perusteluineen esiin.

Matti Jaakkola

varatuomari

Mustasaari

Kommentoi