Lukijoilta: Faktoja ja rasismisyytöksiä

Keskustelin viime viikolla Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtajan kanssa puhelimessa Gerbyn lastensuojeluyksikköä koskevasta kirjoituksesta (I-P 10.2.). Puheenjohtaja oli hyvin tuohtunut, koska katsoi kirjoituksessa esitetyn kritiikin kärjen kohdistuvan jostain syystä itseensä, vaikka niin ei ollut. Hän avautui asiasta vielä lehdessäkin kirjoituksella, joka oli mielestäni alatyylistä tekstiä kaupunginhallituksen puheenjohtajalta.

Lastensuojeluyksikön muutto tontille, jota on alueelle muuttaville lanseerattu varatuksi kaupalle tai muulle asukkaita hyödyttävälle toiminnalle, kuten päiväkodille, on poikinut allekirjoittaneelle useita yhteydenottoja, joita ei voinut sivuuttaa.

Alueen asukkaita huolestutti paitsi turvattomuuden lisääntyminen alueella, myös menettelytapa, jolla voittoa tekevän monikansallisen yhtiön siirtyminen tuolle tontille on kulisseissa hoidettu. Kyseisen yhtiön palkkalistoilla oleva kaupunginvaltuutettu on lisäksi ollut näkyvästi esillä yhdessä kaupungin virkamiehen kanssa, kun alueen asukkaille asiaa esiteltiin. Koko kuvio on antanut vaikutelman ongelmasta, joka syntyy, kun asioiden käsittelyjen ajaksi ei jäävätä itseään, vaan ajetaan ns. kaksilla rattailla.

Olen pahoillani siitä, että nykyään mistään asiasta tai ongelmasta ei voida keskustella asiallisesti ilman, että rasisti-korttia heilutetaan. Olen ilmeisesti niin maalainen, etten ymmärrä puheenjohtajan syytöstä rasismista, koska suurin huolenaihe asukkailla oli alueen turvallisuus myös jatkossa.

Lastensuojeluyksikön asukkaista on turha poliittisten päättäjien puhua mitään, koska yksityinen yritys päättää asukkaansa itse ja valitsee tietenkin ”asiakkaan”, josta taloudellinen hyöty on suurin. Tämä ei ole sinällään yrityksen vika vaan se, että lastensuojelu on ulkoistettu markkinoille. Kokemuksesta tiedän, että etelän suuret kaupunkikeskukset lähettävät Pohjanmaalle jo monet yksiköt läpikäyneitä lapsia ja nuoria, jotka ongelmineen työllistävät viranomaisia joka sektorilla.

Meidän poliittisten päättäjien ei kannata puhua toisten takapihoista mitään. Vaasasta löytyy kyllä tontteja miljoonavoittoja tuottavalle yritykselle. Nykyinen sijainti Sundomissa on juuri niin luonnonläheinen, kuin lastensuojeluyksikölle toivoa saattaa. Jos tilat ovat vanhentuneet, uskoisin rahaa löytyvän niille sijoille tehtävälle uudisrakennukselle.

Anne Rintamäki (ps.)

kaupunginvaltuutettu

Vaasa

Kommentoi