Lukijoilta: Fennougristille kiitos

Pohjalaisessa kirjoitti 16.4.2019 fennougristi György Kadar Suomi-heimon luonteesta ja käyttäytymiskaavasta mainiosti.

Itsekin suomen kielen jonkinlaisena asiantuntijana koulutustaustani myötä olen ”syyllistynyt” juuri fennougristin kuvaamiin ”virheisiin... Ne kun ovat meidän suomensukuisten heimojen ehkä parhaimpia piirteitä: pyrimme ratkomaan ongelmia emmekä niitä lisäämään!

Ehkäpä arvostamani presidentti Urho Kekkosen rooli kansakuntamme sodanjälkeisen asenneilmaston tyynnyttäjänä on juuri fennougristisen kansanluonteemme kirkkain toteutuma. Kekkonenhan näet liennytti poliittisen ylidramaattisen ilmapiirin korosteisen voimakkaalla tahdollaan kasvattaa kansakuntamme vahvaksi vaikuttajaksi Euroopan kartalla, jopa maailmankartalla.

Kekkosen vastustajien ehkä pahimman kärjen, Neuvostoliitto-kammon UKK sai aisoihin ja kansan ymmärtämään jo Paasikiven tajuaman pääseikan eli rauhanomaisen asiain käsittelyn ja ratkaisun.

Niinpä en ihmettele, miksi juuri myös Kekkosen selkeä fennougristinen asenne asettua myös vastapuolen saappaisiin kohotti kansan eurooppalaisen poliittisen kulttuurin keulakuvaksi mitä tule valtioiden keskinäiseen ymmärtämykseen. Riidalla ja vihalla rakentuva politiikka lietsoo vain uusia kiistoja ja jopa sotia ihan turhaan.

Kirkkain menestys fennougristisesta politiikasta on 1975 Helsingissä kokoontunut eri suurmaiden läsnäolo ns. Helsinki-meetingissä eli ETY-kokouksessa.

Sekä idän että lännen presidentit osallistuivat suomaiseen rauhanprosessiin, voisi sanoa fennougristiseen projektiin. On helpompi selvitä aina edes muodollisessa sovussa kuin avoimessa vastakkainasettelussa.

Jouko Pesonen

suomen kielen opettaja, evp

Lehtimäki

Kommentoi