Lukijoilta: FFP2-maskipakon myötä vaalit voitaisiin järjestää huhtikuussakin

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti pitää mahdollisena kuntavaalien siirtämistä huhtikuusta eteenpäin koronaepidemian takia ja oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen esittää, että jos vaaleja siirretään, ne pitäisi siirtää vähintään puolella vuodella eteenpäin.

Puolueet ovat toistaiseksi vastustaneet kuntavaalien siirtämistä. Vastuu mahdollisesta siirrosta on haluttu sälyttää ensisijaisesti viranomaisille, vaikka lopulta päätös onkin aina poliittinen, kuten hiljattain nähtiin, kun puolueet torppasivat oikeusministeriön virkamiesten esityksen kuntavaalien siirtämisestä ajoissa eteenpäin.

Oikeuskansleri — niin immuunin politiikalle kuin hänen pitäisikin olla — tuskin uskaltaisikaan edellisen torppauksen jälkeen esittää tällaisia kannanottoja, ellei niille olisi jostakin näytetty poliittisestikin vihreää valoa. Nyt on laitettu asialle valtakunnan korkein mahdollinen virkamies eli ylin laillisuusvalvoja, jota on aika paljon hankalampi kyseenalaistaa verrattuna oikeusministeriön virkamiehiin, jotka ovat töissä käytännössä hallituksella.

Jos vaalipaikoilla pitää todistaa henkilöllisyytensä sisätiloissa näyttämällä kasvonsa vaalivirkailijalle, on nykyisessä epidemiatilanteessa terveyden kannalta olemassa kuitenkin painavat perusteet vaalien siirtämiselle.

Korona leviää myös hengitysilmassa, jolloin on kohtuutonta vaatia äänestäjiä poistamaan maski kasvoiltaan äänestämään tultaessa. Tunnistamisen pitäisi tapahtua ulkona. On myös kohtuutonta, jos jotkut pääsevät äänestämään sisätiloihin ilman maskia, ellei maskin käyttämättömyydelle ole henkilökohtaista terveydellistä perustetta. Maskipakon puuttuminen lainsäädännöstä näyttäytyykin vaalien yhteydessä erittäin ongelmallisena. Sitten on vielä asia erikseen, suojaako kangasmaski tai kirurginen paperimaski riittävästi, vai pitäisikö äänestäjillä olla käytettävissä FFP2-tason maskit. Kustannus niiden hankkimisesta äänestäjille kuuluu luonnollisesti yhteiskunnalle.

Mutta ratkaiseeko pelkkä vaalien siirtäminen syksylle ongelmat? Ei ole takeita siitä, että nykyisen hybridistrategian mukaisilla toimilla epidemiatilanne olisi ensi syksynä merkittävästi parempi kuin mitä se on huhtikuussa.

Vaikka käyttöön tulee rokotteita, niitä ei riitä kaikille ja niiden teho vaihtelee eikä ole varmalla pohjalla kaikkien koronavirusvarianttien osalta. Lisäksi ei ole tietoa, miten hyvin rokotteet estävät rokotteen ottanutta tartuttamasta virusta eteenpäin.

Maskipakolla ja yhteiskunnan äänestäjille takaamilla FFP2-tasoisilla maskeilla sekä ulkona tapahtuvalla äänestäjien tunnistuksella vaalien siirtoa Suomessa ei tarvitsisi pohtia. Varsin todennäköistä on, että jos vaalit siirretään syksyyn, maskipakko, FFP2-maskit ja äänestyspaikan ulkopuolella tapahtuva äänestäjän tunnustaminen joudutaan ottamaan käyttöön joka tapauksessa. Nyt siihen vain menee sen yli puoli vuotta kauemmin aikaa ja demokratia laitetaan odottamaan parempia aikoja saamattomuuden takia.

Vesa-Matti Saarakkala

Kurikka

Kommentoi