Lukijoilta: Gerbyntien liikenne on rauhoitettava

Ostimme tontin Bussinmäeltä 1980, siis Gerbyntien varrelta läheltä Kuulankadun risteystä. Rakensimme talon, johon muutimme vuonna 1984. Kaupunki ilmoitti, että liikenne rauhoittuu huomattavasti, kun läpikulkuliikenne siirtyy pian valmistuvalle uudelle Alskatintielle. Näin tapahtuikin, kun uusi Alskatintie otettiin käyttöön vuosikymmenen puolenvälin jälkeen.

Sen jälkeen ei tämän alueen viihtyisyys tai turvallisuus ole sitten kaupunkia kiinnostanutkaan.

Pukinjärven alue suunniteltiin ilman selvää liikennesuunnitelmaa. Läpikulkuliikenne Gerbyntiellä kasvoi ja hidasteitakin rakennettiin, ei kuitenkaan Bussinmäelle, siis Kuulankadun risteyksen läheisyyteen.

Siinä on siis hidasteiden välissä hyvä yli kilometrin vauhtipätkä, jossa autojen ja viritettyjen mopojen vauhtia ei hidasta mikään, ei edes mutkan ja mäennyppylän rajaama näkyvyys.

Nopeuksia ei tällä kohtaa ole koskaan mitattu, vaikka kaupungin virkamiehet ovat lupailleet nopeusnäyttöjä, mittauksia ja jopa yhden hidasteen rakentamista tai ainakin harkitsemista.

Poliisiakin on apuun pyydetty. En ole kuitenkaan nähnyt 35 vuoden aikana yhtäkään mittaustapahtumaa tässä mäen päällä.

Gerbyntien nopeuksia kyllä mitataan silloin tällöin, mutta Amerikankadun–Pitsikadun risteysten tienoilla, missä Amerikankadun risteyskohdan mutka ja Pitsikadun korotettu suojatie muutoinkin pakottavat hidastamaan vauhtia. Virkamiehet tai poliisi ei siis halua edes tietää, millä nopeudella Gerbyntiellä oikeasti ajetaan.

Pohjalaisessa kerrottiin hiljattain, kuinka Vanhan Vaasan Kauppiaankadulla oli liikenne saatu rauhoitetuksi, kun toimeen oli tartuttu, nopeusrajoitusta alennettu ja rakennettu pari hidastetta.

Samaa voisi kokeilla Gerbyntielläkin turvallisuuden ja viihtyisyyden lisäämiseksi.

Pitääkö oikeasti odottaa vakavaa onnettomuutta, ennen kuin näille nopeuksille ja liikennemäärille tehdään jotakin?

Vesa Niinikangas

Vaasa

Poliisiakin on apuun pyydetty. En ole kuitenkaan nähnyt 35 vuoden aikana yhtäkään mittaustapahtumaa tässä mäen päällä.

Kommentoi