Lukijoilta: Gräsbeck ja Tolppasen eläkevisiot

Henrik Gräsbeck, oli shokki lukea kirjoituksesi (22.6.). Panettelet Tolppasen kirjoitusta vailla lukemisen sisäistämistä.

Kuntavaaleissa on valituksi tulleilla raskas taakka kyetä kaikki kansalaisensa pitämään mukana kunnan menokehyksissä. Paineita verojen kohottamiselle on lähes jokaisessa kunnassa. Nyt jos koskaan kuntaveroissakin pitäisi ottaa käyttöön progressiivinen verotus. Se maksaa enemmän joka ansaitseekin enemmän, eli jolla on varaa maksaa. Turha muillakaan on kierrättää rahaa momentilta toiselle.

Hyvä jos joku herää nyt viimeistään tajuamaan esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeellä kituuttavan arkea. Sitä vastuuta, jota peräänkuulutit, löytyisi jokaiselta, jos elämä olisi antanut siihen mahdollisuudet. Työttömyys, avioerot, yksinhuoltajuus, sairaus jne. pysäyttää ja varallisuutta ”sukan varteen” ei välttämättä ole vielä kertynyt tarpeeksi niin, että sillä pärjäisi sen loppuelämänsä.

Itse ymmärrän juurikin Tolppasen kirjoituksesta sen, että kunnissa voidaan monin tavoin helpottaa pieneläkeläisen elämää. Kuntaverot, terveyskeskusmaksut ja terveyskeskukseen ylipäätän pääsemisen. Sekään ei enää ole itsestäänselvyys. Lääkäreistä ja hoitohenkilökunnasta on pulaa ja monien onkin pakko lähteä hakemaan yksityispuolelta apua. Varakas ei mieti, mutta vähätuloiselta se vie viimeisetkin voimavarat ja yöunet. Mistä rahaa lääkkeisiin, hoitoon ja ruokaan? Kaikkeen rahat eivät välttämättä riitä. Vaivatkin lisääntyvät murehtimisen lisääntyessä ja hoitoon pääsyn pitkittyessä.

Sukanvarren säästöillä ei köyhällä olisi varaa sairastaa, mutta minkäs teet. Omistat kenties aikoinaan kituuttamalla maksetun asunnon. Sen myyminenkään ei välttämättä ole nopea keino saada rahaa elämiseen. Maakunnassa on monen eläkeläisen omaisuus, eli koti, latistunut pelkäksi kulueräksi.

Tässä vain muutama huomioitava asia. Toivon todella, että niin Tolppanen, kuin Gräsbeckin molemmat tutustutte kunnolla pieneläkeläisen arkeen. Mistä se koostuu ja miksi se eläke ei riitä kaikkien kulujen kattamiseen.

Herätkää kaikki ruususen unesta, eläkkeellä on liikaa pienituloisia joilla supistetutkaan menot eivät kata tuloja ja syy ei välttämättä ole itsessä.

Sini Hirvonen

Nurmo

Kommentoi