Lukijoilta: Gretalla on asiaa

Olin mukana ensimmäisissä luonnonsuojelumielenosoituksissa Vaasassa Greta Thunbergin ikäisenä. Siitä on viisikymmentä vuotta. Siinä ajassa ei ihminen ole juurikaan muuttunut.

Kun katsoo tämän hetken välinpitämätöntä reagointia ilmastonmuutoksen uhkaan ja Greta Thunbergin sanomaan, ihmisen henkinen kehitys on edelleen yhtä hidasta.

Mutta ruohonjuuresta nousee yllättäviä ilmiöitä. Löytyy ihminen, joka monen muun lailla – vuosikymmenien ajan – huomaa asiaintilan, mutta ei jätä reagoimatta maailman paineen alla.

Hän ryhtyy tekoihin ja saavuttaa yllättäviä tasoja. Uutta positiivista toimintaa maailman parantamiseksi.

Tämä synnyttää myös – ei yhtään yllättäen – valtavaa, epäsosiaalisen median aikakautena niin ala-arvoista kritiikkiä ja vastustusta nujertaakseen sen merkityksen ja arvon.

Periksiantamattomuudesta syntynyt liike ja voima muuttaa maailmaa. Tuntevat ja ajattelevat lapset, nuoret ja aikuiset heräävät mukaan toimintaan. Lapsiaan rakastavat vanhemmat eivät tukahduta ja mitätöi lastensa huolta ja ajatuksia, niin kuin historiassa on tapahtunut.

Tukahduttaminen on ajalta, jolloin lapsilla ei ollut ihmisoikeuksia ja aikuisten valtaan piti alistua. Aikuiset rakensivat ja elivät maailmaa itselleen.

Suuri osa ihmisistä tukahduttaa ajatuksensa ja huolensa. Yhä useampi nuori masentuu masentavassa yhteiskunnassa.

Totuus tulee lapsen suusta, nyt sen kuulee yhä useampi. Greta on lapsi, joka sanoo, että keisarilla ei ole vaatteita ollenkaan. Keisari ei välitä kansastaan. Valtakunta saa kärsiä, kun huijarit rakentavat ulkokultaista turhamaisuutta maan ja asukkaiden kustannuksella. Viisaan ja tyhmän paikka pitää vaihtaa. Keisari alamaisineen tarttuu alamaisiin keinoihin Gretaa arvostellessaan.

Kalle Lanamäki kirjoitti 29.9. otsikolla ”Lapsen hyväksikäyttöä”. Lanamäen argumentit ovat täysin haettuja ja ruman aliarvioivia, muuallakin jo monesti kuultuja, harkitusti asiaa ymmärtämättömiä kliseitä.

Jos Greta Thunbergiä käytettäisiin hyväksi, lastensuojelu olisi jo puuttunut siihen.

Miten Lanamäki ajattelee, että Greta Thunbergin kaltaisen varhaiskypsän ihmisen pitäisi toimia?

Arvostelemmeko historian muitakin ”lapsineroja” heidän saavutuksistaan?

5-vuotiaana säveltämisen aloittaneen Mozartin vanhempien olisi pitänyt särkeä soittopelit ja komentaa poika risuja keräämään. 12-vuotiaan Jeesuksen ymmärrystä ja vastauksia ihmeteltiin. Kuriin tämäkin poika olisi pitänyt ajoissa panna?

Ei kuka tahansa pääse puhumaan YK:hon, Davosiin, muihin suuriin päättäjien kokouksiin. Malala Yousafzai sai lisäksi Nobelin rauhanpalkinnon 2014.

Tarvitsemme rauhaa, yhteisyyttä ja ymmärrystä sekä tekoja niiden hyväksi.

Mistä Kalle Lanamäki tietää, että on varmasti kyse lapsen hyväksikäytöstä, aivopesusta, jopa lääkityksestä?

Ohjaako joku sinunkin ajatuksiasi ja tekojasi?

Ohjaako joku minunkin ajatuksiani?

Risto Holtti

Maalahti

Kommentoi