Lukijoilta: Haaste on suomen kielen saaste

Kun pelin selostaja televisiossa sanoi, että pelaaja ei saanut haastettua vasenta jalkaansa, joka on parempi laukaisujalka, selostaja antoi haasteelle koko käden.

Mikään muu sana kuin ”haaste” johdannaisineen ei ole viime vuosina köyhdyttänyt suomen kieltä yhtä paljon, löystyttänyt ja laiskistuttanut. Joka väliin on peräti toivottua työntää haaste.

Mitä kaikkia rikkaan kielemme sanoja haasteella korvataankaan! Haaste on alkanut pilata myös ammattikirjoittajien kieltä. Valveutuneet asiantuntijat eivät ole enää aikoihin uskoneet pärjäävänsä haasteetta. He pelkäävät, että eivät tule kuulluksi, elleivät haasta.

Haastaminen on saastuttanut suomen kieltä jo vuosikausia. Liki kymmenen vuotta sitten laskin erään toimitusjohtajan ehkä 20 minuutin puheesta kaiken maailman haasteet ja haastamiset. 30 niitä kertyi.

Runsaat 30 vuotta sitten eräs mies Seinäjoella totesi toiselle: ”Älä haasta!”.

Tämän miehen pitäisi olla täällä nyt sanomassa kaiken maailman haastajille tämä sama. ”Haastaminen” oli taannoin rikasta suomen kieltä. Ei sitä silloin joka väliin tungettu.

Seinäjoella ilmestyvät lehdet voisivat aloittaa suomen kielen kunnianpalautuksen ottamalla haasteettomuudessa käyttöön nollatoleranssin.

Eikö ole tärkeämpiä asioita? Onhan niitä, mutta suomen kielen vaaliminenkin on tärkeää. Vain kunnioittamalla omaa kieltämme, osaamme kunnioittaa terveesti itseämme.

Haasteen hokeminen on ikävä kyllä vain yksi piirre nykyaikana vallitsevasta laiskuudesta. Uuttera, paneutuva työ ei ole arvossaan. Yhteisten asioitten hoitamisen merkitys tuppaa unohtumaan, kun päälle käy helppoheikkien iskulausemania ja kun laajoja kannattajakuntia houkutellaan tyhjillä iskulauseilla. Samaa suuntausta edustavat journalismin klikkiotsikot.

Ilmastohysteriaa ja lumikaaosta hoetaan klikkiotsikoiden toivossa.

Hysteriajournalismi on hysteriapopulismin sisar.

Yhden mielestä ilmastohysterian hokeminen ei ole hassua ja sen saman mielestä on hassua muistuttaa kuntavaalien alla kuntien tehtävistä.

Olli Mäkelä

Nurmo

Kommentoi