Lukijoilta: Haavoittuva yhteiskunta

Ihminen on tietysti aseineen suurin uhka toiselle ihmiselle kuolla ennenaikaisesti. Biologiset aseet on kuitenkin kielletty, mutta tietyt sellaiset, bakteerit ja virukset, voivat lähteä itsenäisesti sotaretkelle yli maiden rajojen. Hyökkäävät ihmiseen sisäpuolelta.

Pahoja bakteereja vastaan käydään kemiallista sotaa antibiooteilla. Nyt vaan tämä ase on alkanut tylsyä. Kaikkiin bakteereihin antibiootit eivät enää tehoa ja antibiootit tappavat myös hyviä bakteereja, kuten pommi siviilejä. Hyvät suolistobakteerit ovat kuitenkin ihmiselle elintärkeät.

Virukset taistelevat olemassaolostaan toisella tavalla. Virukset tunkeutuvat soluihin ja saavat ne valmistamaan uusia viruksia, jotka jatkavat uusiin soluihin. Virukset aiheuttavat isännässään usein jonkin sairauden. Rokote ehtii vasta seuraavaan aaltoon, ellei virus ole sinä aikana ehtinyt muuttua.

Nyt koronaviruksiin kuuluva Covid-19 matkustaa ihmisen mukana siviililentokoneissa ja muissa kulkuvälineissä ympäri maailman.

Nämä vain elektronimikroskoopilla nähtävät otukset saavat ihmiset pelkäämän toisiaan kuin itse virusta ja vetäytymään koloihinsa. Ne heiluttavat jopa maailman pörssejä ja ajavat yrityksiä konkurssiin, lomautuksiin ja työttömyyteen.

Tämä onkin paha haittavaikutus, koska talousjärjestelmämme perustuu jatkuvaan kasvuun. En tosin ymmärrä, miten muutenkaan kasvu voi jatkua loputtomiin.

Samalla tavalla rahamiehet pelkäävät ilmastonmuutosta. Senkin haittavaikutuksia mitataan pörssikursseilla. Lisääntyykö raha enää itsestään?

Yhteiskunnan haavoittuvuutta lisää koko ajan myös se, että infrastruktuurimme perustuu yhä enemmän jatkuvasti toimiviin sähkö- ja tietoverkkoihin. Maailmanlaajuisessa tietoverkossakin vilisee omanlaisiaan viruksia. Aseina ovat erilaiset torjuntaohjelmat näitä virtuaaliterroristeja vastaan. Käydään kybersotaa.

Pandemia koskee koko ihmiskuntaa. Mutta ei nytkään riehuva koronavirus ole kuitenkaan uhka ihmiskunnalle. Tuskin edes liikakansoitus pysähtyy. Kaikki eivät sairastu ja vain muutama prosentti sairastuneista kuolee. Ihmisen oma puolustus useimmiten vielä voittaa. Näin ihmislaji vahvistuu.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi