Lukijoilta: Hallitus aikoo kieltää sanat isä ja äiti

”Enää ei puhuta isistä ja äideistä” (IS 11.2.2020) -otsikon alta löytyi mielenkiintoinen uutinen. Perhevapaauudistuksessa ei jatkossa tunneta enää isää eikä äitiä eikä isyys- tai äitiyslomaa. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan kielenkäyttö lainsäädännössä muuttuu sukupuolineutraaliksi ja kaikenlaisille perheille sopivaksi.

Samassa jutussa johtaja Liisa Siika-aho sosiaali- ja terveysministeriöstä perustelee terminologian muutosta sillä, että sairausvakuutuslakia on viimeksi uudistettu sukupuolineutraalin avioliittolain säätämisen jälkeen ja jatkaa lain kielen olevan nyt sellaista, että jopa asiantuntijan on vaikea saada selvää, puhutaanko isästä vai äidistä. Hänen mukaansa lainsäädännön pitäisi olla yleiskielistä, jotta se sopii kaikenlaisille perheille.

Minä ymmärrän tämän niin, että kun kielen neutraloiminen on aiheuttanut ymmärtämisvaikeuksia sairausvakuutuslaissa, niin sitä pitää jatkaa myös perhevapaauudistuksen tulevassa lainsäädännössä, jotta sekavuus koskisi tasapuolisesti kaikkia lakeja.

Isästä tulee siis vanhempi ja tuleva äiti on tilanteesta riippuen ”raskaana oleva” tai ”synnyttäjä”.

Jos ja kun sanoista äiti ja isä luovutaan virkakielessä, niin mitä sanotaan tuoreelle isälle synnytyslaitoksella.

Menisikö se vaikka näin: Kätilö tulee kertomaan isälle lapsen syntymästä sanoen, että arvoisa raskauttaja, teidän raskaana olleestanne on juuri tullut synnyttäjä. Hän on pyöräyttänyt teille tähän maailmaan ihmishenkilön, joka sitten aikanaan itse päättää, tuleeko hänestä raskauttaja vai raskautettava – ja supisee sitten, että potra poika sieltä tuli.

On tämä maa mallillaan!

Me kaikki tiedämme, missä tilassa sote-palvelut ovat, oli sitten kyse vanhuksista, vammaisista tai nuorista. Maa seisoo lakkosumassa ja hallitus ottaa lisää velkaa kuvitellen, että pakko sitä rahaa on kohta jostakin alkaa tulla.

Ja sitten verorahoilla kustannetut ministerit avustajakaarteineen kuluttavat aikaansa miettimällä termejä, jotka aikojen kuluessa romuttavat loputkin tämän, kohta entisen hyvinvointiyhteiskunnan peruspilareista.

Terminnologia ei tuo yhtään lisuketta kustannusten nousupaineiden kurimuksessa elävän kansalaisen lautaselle. Nyt oikeisiin töihin käsiksi ja sassiin!

Lapsen syntymä on arvokas lahja ja lapsella on aina isä ja äiti. Se on luonnon laki, jolle ministeritkään eivät voi mitään.

Anneli Manninen (sin.)

kaupunginvaltuutettu

Seinäjoki

Kommentoi