Lukijoilta: Hallitus jatkaa taas selvittämistä

Kuluneen viikon keskeistä uutisantia on ollut Libanonin vavisuttavien tapahtumien lisäksi kasvamaan lähteneet koronatartunnat. Näyttää siltä, että rauhallisemman vaiheen jälkeen epidemian toinen aalto on rantautumassa Suomeen ainakin jonkinasteisena.

Kansalaiset ovat voineet asian tiimoilta kesällä jopa hieman hengähtää, mutta nyt arjen alkaessa ja kontaktien lisääntyessä Suomi joutuu miettimään, miten seuraava aalto vaikuttaa terveyteen, talouteen ja tulevaisuuteen.

Minusta on tärkeintä, että kevään koettelemuksesta on otettu oppia. Kansalaisilla on valmiutta ja kestokykyä, mutta vastavuoroisesti esivallan esittämien toimenpiteiden tulee olla täsmällisiä ja selkokielellä annettuja. Tästä on vastuu maan hallituksella.

Viime kevät ei mennyt kaikilta osin nappiin, vaikka epidemiasta selvittiin kuitenkin hyvin. Julkisuudessa mielipiteitään kertoivat erimieliset asiantuntijat, joiden selostuksesta ei aina selvinnyt, ollaanko antamassa viranomaisohjeita vai muuten vaan jutustelemassa niitä näitä.

Torstain koronatiedotustilaisuudessa tyyli ei ollut merkittävästi muuttunut ja valitettavan moni asia jäi edelleen auki. Tartuntamäärät ovat kasvussa, mutta edelleenkään ei annettu selkeää ohjetta esimerkiksi kasvomaskien käytöstä. Ovatko kansalaiset tasa-arvoisessa asemassa maskien saamisen kanssa ja onko sellaisten säännölliseen käyttöön ylipäätänsä varaa? Eikö maskisuositus pitäisi saada säädetyksi mahdollisimman pian, vielä kiihtyvien tartuntojen vaiheessa? Taas odotellaan seuraavaa tiedotustilaisuutta ja hallitus selvittää, pohtii ja palaa asiaan. Terästäytymistä tarvitaan.

Pitkittyvällä epävarmuudella on merkittäviä vaikutuksia talouteen. Ihmiset ja yritykset vähentävät kulutusta ja investointejaan. Suomi voi omilla toimillaan vaikuttaa kotimarkkinoiden toimivuuteen, mutta vientialat ovat pitkälti muiden käsissä. Siksi epidemian nujertaminen maailmanlaajuisesti on kaikkien yhteinen etu. Jos Suomen merkittävät vientialat joutuvat syksyn aikana kurimukseen, se on vakava paikka.

Korona vaikuttaa ryöpsähtävän esille eri alueilla eriaikaisesti. Siksi on tärkeää, että jäljitys toimii ja rajoitustoimenpiteitä käytetään tarvittaessa alueellisesti. Eduskunnan puolesta tällainen on mahdollista. Nyt on hallituksesta kiinni, käytetäänkö tätä työkalua. Tähän asti ainoa alueellinen toimenpide on ollut jämerin mahdollinen, eli Uudenmaan eristäminen. Alueelliset toimenpiteet voivat kuitenkin olla lievempiäkin. Nyt tarvitaan osaamista ja tasapainoilua yhteiskunnan, talouden ja epidemian hallinnan kanssa. Suomi ei voi mennä kokonaan kiinni.

Pääosa viimeaikaisista tartunnoista on tullut kasvaneen ulkomaanmatkailun myötä. Hallituksen onkin tarkasteltava matkustussuosituksia jatkuvasti, mutta toisaalta ei kansalaistenkaan kannata hetken mielijohteesta riskialueille tai niiden läheisyyteen matkustaa. Muutamasta kuukaudesta ilman hupimatkailua ulkomaille selviää vähillä vaurioilla. Reissaaminen ei ole nyt riskin arvoista.

Rokotteiden osalta aikataulusta on ristiriitaista tietoa, mutta tulossa ne ovat. Tautia opitaan myös päivä päivältä hoitamaan paremmin ja rutinoituneemmin ja lääkkeet kehittyvät. Kehitys luo toivoa, mutta vaatii samalla malttia. Maan hallituksen on oltava askeleen edellä ja näytettävä selkeää suuntaa viruksen leviämisen ehkäisemisessä. Kevään kompuroinneista on otettava opiksi.

Kokoomuksen kansanedustaja Kauhavalta

Kommentoi