Lukijoilta: Hallitus luo uskoa tulevaisuuteen

Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi osoittaa, että Suomen suuntaa ollaan vihdoin muuttamassa ja hallitus luo näin uskoa tulevaisuuteen. Nyt olikin viimein hetki tehdä pitkäjänteistä politiikkaa nuorten ja ilmaston hyväksi ja jättää taakse leikkauspolitiikka. Kun leikkauksista syntyneitä ongelmia on vielä korjattua useat vuodet leikkaamalla lisää, niin ongelmat ovat vain kasvaneet. Ennaltaehkäisevän työn merkitys on kaikkien tiedossa ja tätä työtä parannetaan vain panostuksilla.

Uusi hallitus panostaa ensitöikseen jo tämän vuoden puolella kuntien talouden parantamiseen 237 miljoonaa euroa, joka onkin kuntien taloudellisen ahdingon tuntien elintärkeää.

Hallitus lopettaa usean vuoden koulutusleikkaukset parantaen koko koulutuspolkua peruskoulusta yliopistoihin ja palauttaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden sekä pienentää ryhmäkokoja.

Luonnonsuojeluun ohjatut 100 miljoona euroa on hyvä alku luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ja erilaiset investoinnit muun muassa raideliikenteeseen ja kiertotalouteen vahvistavat ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Ongelmallisen aktiivimallin poisto, pienimpien eläkkeiden sekä sosiaaliturvan korottaminen ja useat muut toimet parantavat heikoimmassa asemassa olevien tilannetta ja vähentävät köyhyyttä.

Hallitus myös jatkaa pieni- ja keskituloisten tuloveron kevennystä 200 miljoonalla eurolla, mutta valitettavasti edellisen hallituksen kiky-sopimuksen yhteydessä tehdyt muutokset sosiaaliturvamaksujen siirrosta yrityksiltä palkansaajille näkyy vielä pitkään tilinauhassa ilman palkankorotuksia.

Yritysten verohuojennuksilla toivotaan viimein löytyvän turbonappi investointeihin, jotka lisäisivät työpaikkoja. Näissäkin tärkeässä roolissa on koulutukseen, innovaatioihin ja kestävään kehitykseen tähtäävät toimet.

Tekemistäkin hallitukselle tosin jää. Yritystukiin olisi voitu tehdä huomattavasti suurempia leikkauksia jo tässä vaiheessa ja turpeen verotuesta pitäisi ilman muuta luopua ilmaston takia. Myös verotusta pitäisi kokonaisuudessa uudistaa siten, että pienituloisimmat kymmenykset hyötyisivät eniten. Talouskasvua parantaa eniten heidän tulojensa parantaminen, joilla kaikki menee kulutukseen ja sitä kautta kiertoon.

Positiivisten asioiden lista on pitkästä aikaa ilahduttavan pitkä ja onkin tärkeää, että ihmisille luodaan nyt toivoa usean vuoden säästökurin ja leikkauspolitiikan jälkeen. Toivottavasti sama positiivisuus tarttuu isosti myös yrityksiin, että meille syntyy uusia tulevaisuuden työpaikkoja jatkossakin.

Tuomas Ojajärvi

puheenjohtaja

Vaasan vaalipiirin Vihreät

Kommentoi