Lukijoilta: Haloo, naisten pääsarjapelejä on tarjolla ihan livenäkin!

Vaasan Sport palasi viime syksynä vuosien tauon jälkeen jääkiekon naisten mestaruussarjaan, naisten liigaan. Samalla tasolla pelaa Kuortaneen valmennuskeskuksen joukkue, jossa kasvaa kilpajääkiekkoilijoiksi huomattava osa niistä suomalaispelaajattarista, jotka asettavat tavoitteekseen kansainvälisen tason ja arvoturnaukset.

Syksyn perussarjassa pelattiin 18 ottelua. Sportin peleissä kävi yhteensä 920, Kuortaneen 644 katsojaa. Sportin katsojakeskiarvo oli perussarjassa 51 katsojaa, Kuortaneen 36. Blues ja Ilves sentään vetivät ratkaisevaan finaaliin Espoossa reilut 600 katsojaa.

Moisilla katsojamäärillä joukkueiden on äärimmäisen vaikea näyttäytyä kiinnostavana yhteistyökumppaneiden silmissä puhumattakaan siitä, että ne kykenisivät maksamaan pelaajille kuukausipalkkaa. Itse asiassa sarja ei näytä kiinnostavan juuri ketään. Ei, vaikka kaksi viikkoa sitten dramaattista Suomen ja Yhdysvaltain MM-finaalia seurasi Yle TV2:sta parhaimmillaan 2,4 miljoonaa silmäparia.

Sama ilmiö toistuu mm. naisten jalkapallossa – ja miestenkin puolella. Jalkapallossa miesten A-maajoukkueen suosio ei jalostu täysiksi katsomoiksi jalkapalloliigassa.

Jääkiekon Liigassa keskiarvopalkka nousi yli 70 000 euron jo aikoja sitten. Mediaanipalkkakin on kova, reilut 55 000 euroa vuodessa. Naisten pääsarjassa pelaajat joutuvat ajoittain osallistumaan joukkueen kustannuksiin.

Miesten ja naisten pääsarjan huomioarvo ja samalla taloudellinen arvo ovatkin kuin eri planeetoilta. Eikä vain jääkiekossa.

Tottakai tilanne on epäreilu. Urheilun ominaispiirteisiin kuuluu kuitenkin se, että eri lajien ja sarjojen tv- ja medianäkyvyys sekä yleisön mielenkiinto määrittävät palkanmaksukykyä lajin ja sarjatason sisällä. Ne luovat edellytyksiä yhteistyökumppaneille, jotka rahoittavat joukkueen toimintaa.

Miten naispelaajien ja naisten joukkueiden tilannetta sitten voitaisiin parantaa? Avainasia on rahavirtojen lisääminen. Yksityisiä kaupallisia toimijoita valtio ei voi tässä tapauksessa ohjata, mutta julkisen sektorin toimintaa se voi säädellä. Julkista sektoria pystytään myös valvomaan – urheilun tukien ja apurahojen jako on jo nyt julkista.

Ensimmäisenä voitaisiin huolehtia, että julkisen sektorin valmennustuet ja apurahat sekä maajoukkueiden tulospalkkiot arvoturnauksissa ovat miehillä ja naisilla samat.

Yle on julkisen palvelun televisiotoimija, jolle voidaan sen vuoksi sälyttää vastuullisuutta. Yle onkin tehnyt jo pari vuotta sitten toimenpideohjelman, jonka tarkoitus on edistää naisurheilun näkyvyyttä.

Yhden asian naisten urheilun eteen voi tehdä jokainen. Menkää naisten joukkuepalloilun peleihin! Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on useita naisten pääsarjajoukkueita. Esimerkiksi parin viikon päästä alkaa naisten palloilun suosituin kotimainen sarja, naisten superpesis. Ostakaa pääsylippu ja pelissä vaikkapa kahvi ja pulla.

Pienestä se lähtee.

Minna Kallasvuo

Kommentoi