Lukijoilta: Halutaanko aidosti parantaa työttömien asemaa

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni esitti taannoin ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista siten, että se koskisi myös työttömyyskassoihin kuulumattomia työttömiä. Esitykseen yhtyneen kansanedusta Elina Lepomäen kokoomus on aiemmin vastustanut ansioon perustuvan työttömyysturvan laajentamista kuten myös työnantajajärjestö EK, joka nyt sitä kannattaa.

Esitys tuntuu työttömyyskassojen ulkopuolisesta työttömästä hyvältä ja oikeudenmukaiselta.

Mutta kun kyseistä esitystä raapii pintaa syvemmältä, niin se voi osoittautua poliittiseksi juoneksi muuta tarkoitusta varten.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentaminen nostaisi työttömyyskulujamme. On vaikea uskoa, että kaikki työttömyysvakuutuksen maksajat hyväksyisivät uudistuksesta koituvat lisäkustannukset.

Niin työnantajajärjestöt kuin poliittinen oikeisto ovat avoimesti todenneet, että nykyinenkin työttömyyskorvaustaso on liian korkea. Se niiden mielestä passivoi uuden työn hakemista.

Tähän perustuen herää epäily, että olisiko Kulmunilla, Lepomäellä tai EK:lla aitohalu sittenkään parantaa työttömien nykyistä asemaan?

Kulmunin esitys toteutettuna voisi johtaa nykyisen työttömyysturvan heikentymiseen muun muassa siten, että päivärahan taso alenisi ja kestoaika lyhenisi.

Esityksellä lienee myös poliittista ulottuvuutta. Sehän ei ole mikään julkinen salaisuus, että keskustassa ja kokoomuksessa on haluja heikentää palkansaajien edunvalvontaa. Eräät tutkijat ovat ennakoineet, että ansiosidonnaisuuden laajentaminen vähentäisi ammattiliittojen jäsenmääriä. Ay-liiton työttömyyskassaan kuuluminen ei kylläkään edellytä liiton jäsenyyttä.

Pentti Välimaa

Pori

Kommentoi