Lukijoilta: Hieman tosiasioita nykyiseen eläkekeskusteluun

Meille koko ikämme työtä tehneille kerrotaan, että nykymenolla lapsillemme tulee ongelmia omien eläkkeidensä kanssa.

Olin aikanaan valmistumiseni jälkeen ensin valtiolla ja kunnalla töissä noin 10 vuoden ajan. Sen jälkeen toimin yrittäjänä 30 vuoden ajan vuodesta 1984 vuoteen 2013. Tuona aikana maksoin YEL-maksuja tekemäni laskelman mukaan yhteensä noin 100 000 euron arvosta. Tämän summan siis oma eläkevakuutusyhtiöni on saanut sijoitettavakseen. Jos se on ollut suomalaisissa osakkeissa, osakkeiden arvot ovat tänä 30 vuoden aikana moninkertaistuneet.

Katselin osakeindeksiä, joka oli pelkästään vuodesta 1997 vuoteen 2016 noussut vajaasta 2 500 pisteestä 8 750 pisteeseen eli noin 3,5-kertaiseksi. Maksamani eläkemaksut ovat siis pelkän arvonnousunkin perusteella vähintään 3-kertaiset.

Eläkelaitoksella olisi siis edellä lausutun perusteella pelkästään omien yrittäjäeläkemaksujeni perusteella käytettävissään minun keräämääni rahaa vähintään 350 000 euroa.

Päälle ovat vielä tulleet 40-vuotisen työurani aikana kertyneet valtion ja kunnan maksamat eläkemaksut sekä 40 vuoden aikana kertyneet osingot, joita ei ole lainkaan suorittamissani laskelmissa. Korkoa korolle laskelman mukaan lopputulos on siis vielä paljon suurempi.

Suomalaisen miehen elinajanodote on 78,7 vuotta. 15 vuoden eläkkeistä kertyy maksettavaa noin 360 000 euroa. Sijoitetut varat tuottavat kuitenkin eläkeyhtiölle jatkuvasti lisätuottoja, joten uskallan väittää, että yhtiö pystyy omien kulujensa lisäksi maksamaan minulle loppuelämäni eläkkeet sille itse maksamistani varoista eikä siihen tarvita mitään apuja verotuksen eikä uusien eläkkeenmaksajien taholta.

Minä en ymmärrä sitä, mikseivät tulevat sukupolvet voisi meidän tavallamme kerätä omia eläkkeitään. Minä olen aina luullut, että itse keräämämme rahat olisi tarkoitettu omiin eläkkeisiimme ja eläkelaitokset ovat ainoastaan hoitaneet niitä meidän puolestamme. Näin ollen eläkevarojen alkuperäinen tarkoituskin on ollut huveta omien eläkemaksujemme tahdissa.

Heikki Kilpiä

varatuomari, oik.tiet. lisensiaatti

Kurikka

Kommentoi