Lukijoilta: Hiilidioksidisyntiset Suomessa

Hiilinielu tuottaa meille hapen (O2), jota hengitämme. Happea saadaan, kun luonnon kasvit auringon vaikutuksesta yhteyttävät hiilidioksidia ja näin irrottavat hiilidioksidista (CO2) hapen hengityksemme käyttöön.

Karkeasti sanoen keskitetyt yhteisöt ja niissä asuvat ovat pahimpia hiilidioksidin tuottajia, tosin yleensä tietämättään. Asutuskeskusten lämmitys on sangen vahvasti runsaasti hiilidioksidia tuottavilla toimivia lämmityslaitoksia, joihin kaikkiin kuuluvat fossiiliset polttoaineet (öljy, kivihiilihiili, ruskohiili, koksi, kaasu jne.), jotka ovat hiilivetyjä. Vety (H2) ei ole ongelma, siitä kun tulee vettä palaessaan.

Puuta poltettaessa tapahtuma on samanlainen. Kuitenkin sillä erotuksella, että puu kasvaessaan sitoo takaisin ilmaan päässeen hiilidioksidin. Se on hiilineutraali. Lisäksi puulla on pysyvä hiilensidonta, jopa 200 vuotta, jos puusta tehdään hirsitalo.

Suomalainen tavis, joka asuu kerrostalossa, ajaa työmatkat autolla 20 km päähän, tekee pari etelänmatkaa lentäen, ei omista puutarhaa, jossa ei ole ainoatakaan puuta, tarvitsee aikamoisen hiilinielun. Onko hän otsikon syntinen, kysyn vaan? Ratkaiseeko peräkylän mummon saunapuiden polton kieltäminen ongelman?

Ahti

Teuva

Kommentoi