Lukijoilta: Hirvijärven kannot, roskaaminen sekä vedenkorkeus

Kalastan Hirvijärven rannalla. Uistimeni jää kiinni pohjaan. Yritän saada sen takaisin. Yhtäkkiä siima napsahtaa poikki.

Noin kuukauden päästä palaan samalle paikalle. Veden epämääräisen säännöstelyn takia järven pinta on laskenut yli puoli metriä. Näkyvissä oleva järvenpohja on täynnä kantoja sekä muoviroskaa, muttei uistintani. Nämä kannothan eivät ikinä maadu, kun veden alla ovat suurimman osan vuodesta.

Veneenlaskupaikan vieressä oleva voimalaitos jauhaa vettä melkein ympäri vuorokauden, vaikka järven vesitilanne on todella vähäinen.

Järven kunto, sen roskaaminen ja vedensäännöstely ovat ongelmia. Kun Hirvijärvestä tehtiin tekojärvi, kaikki kannot jätettiin sinne. Nykyisin ne liikkuvat siellä veden ja jään mukana mökkiläisten ja muiden rannoille.

Vedenpinnan pysyminen samalla tasolla koko kesän tuntuu olevan myös suuri ongelma. Miten voi olla niin hankala tuoda järveen yhtä paljon vettä, kuin sieltä juoksuttaa pois. Järven penger on täynnä myös ihmisten roskia. Kaikki roskat, joita sinne heitetään, valuvat tavalla tai toisella lopulta järveen. Jos kerran sinne mennään roskien kanssa, niin sieltä myös tullaan niin, että roskat ovat mukana. Jokainen, joka esimerkiksi lenkkeilee järvellä, on varmasti myös huomannut tämän.

Haluan, että järvestä saataisiin tavalla tai toisella kerättyä pois niin paljon kantoja kuin on mahdollista. En varmasti ole ainoa, joka tätä toivoo, sillä niihin on ikävä kompastua esimerkiksi uimassa ollessa. Roskaamiseen olisi myös saatava loppumaan. Tälläkin hetkellä moni puhuu siitä, että roskaaminen tuhoaa maapallon, niin myös Hirvijärven. Järven kalakanta kärsii myös roskaamisen ja vedenpinnan vaihtelun takia.

Kaikki tämä on syntynyt ihmisen toimesta eli ne myös saataisiin hoidettua samalla tavalla. Ainoa ratkaisu olisi, että Seinäjoen ja Lapuan kaupungit puhdistaisivat järven. Veden säännöstelyynhän se ei toki vaikuta. Sen saisi korjattua sillä, että he, jotka päivystävät vesitilannetta, olisivat vähän, oikeastaan aika paljonkin, tarkempia.

Julius Siltanen

Isokoski, Seinäjoki

Kommentoi