Lukijoilta: Historia – aika veitikka

Tämän jutun ajatus syntyi, kun luin erästä ruotsalaista dekkaria, jossa päähenkilön suuhun oli pantu toteamus, että suurin osa toisessa maailmansodassa kuolleista tanskalaisista kuoli yllään saksalainen SS-univormu.

Ensin ajattelin, että ei helkkari – Tanskahan oli natsien miehittämä ja kaikki kirjat, filmit ja muut tarinat kertovat uljaista vastarintamiehistä, jotka henkensä alttiiksi pannen uhmasivat julmaa miehittäjää.

Näinhän sen virallisen totuuden mukaan pitää mennä.

Asia kuitenkin kiinnosti sen verran, että tartuin kaikkitietävään Googleen ja löysin aika mielenkiintoisia lukuja, joihin pitää kuitenkin suhtautua sillä varauksella kuin Googlen tietoihin ylipäätänsäkin.

Waffen SS -armeijassa palveli kaikkiaan noin 9 000 tanskalaista, joista jopa 4 000 kaatui, pääasiassa Saksan itärintamalla.

Juuttien vastarintaliikkeessä vaikutti kaikkiaan 600–800 henkilöä

Pohjoisista veljeskansoistamme Norja lähetti poikiaan samaan SS-armeijaan noin 6 000 miestä. Norskeilla kävi parempi tuuri, koska heitä jäi kentille noin 750.

Vastarintaliikkeessä toimi arviolta saman verran miehiä kuin saksalaisten kelkkaan lähteneitä.

Kaikki Waffen SS:n sotilaat, myös suomalaiset, olivat vapaaehtoisia, eikä heidän kotimaansa taivuttanut tai painostanut heitä lähtemään.

Ruotsalaisia tappeli SS:n joukoissa vain parisen sataa. Ruotsalaisten vapaaehtoissotilaiden virta suuntasikin Suomeen, jossa heitä palveli talvi-jatkosodissa yhteensä noin 10 000 vapaaehtoista, josta suuri tack!

Se on tuo historia siitä jännää, että siitä muistetaan ne asiat, jotka halutaan muistaa, mutta sen kiivaammin unohdetaan ne hetket, jotka eivät niin kunniallisia ole.

Viime vuonna meillä nousi pikkuinen myrsky vesilasissa, kun yritettiin todistaa kovasti, että meidän 1 400:sta SS-vapaaehtoisistamme jotkut olivat mukana ihan oikeasti ampumassa siellä ihmisiä.

Edellä kuvattua Norjaa ja Tanskaa koskevaa taustaa vasten on koko suomalainen keskustelu lähinnä huvittavaa.

Mutta itävaltalaiset kyllä ovat ylittäneet kaikki muut saamalla maailman uskomaan, että Beethoven oli itävaltalainen ja Hitler saksalainen.

Matti Jaakkola

varatuomari

Mustasaari

Kommentoi