Lukijoilta: Historia säilyy – mielipiteet muuttuvat

Pentti Heiska Ylistarosta esitti mielipiteitään kirjoitukseni yllyttämänä, jossa toin esiin jatkosodan vapaaehtoisten eriarvoisen kohtelun sodan päättymisen jälkeen. Vaikka nämä parikymppiset nuoret olivat taistelleet ja kaatuneet rintamalla yhteistä vihollistamme vastassa ja Suomen itsenäisyyttä puolustaen omien sotilaidemme rinnalla, leimattiin heidät rauhan tultua joko sankareiksi tai rikollisiksi.

Syyt olivat tunnetusti poliittisia ja osin toki ymmärrettäviäkin. Suomen oli oltava valvontakomission maassa ollessa ja vielä myöhemminkin suut supussa. Onneksi ei siihen enää ole tarvetta.

Heiska laajensi kirjoituksensa koskemaan Hitlerin rotuoppia ja Lapin tuhoa. Jälkimmäisestä vain sen verran, että saksalaiset aluksi kyllä yrittivät vetäytyä Lapista rauhanomaisesti, mutta Neuvostoliitto pakotti sotatoimiin entisiä aseveljiämme vastaan.

Tämä oli myös paikalla olleen appiukkoni mielipide. Hän osallistui Tornion maihinnousuun kevyen kranaatinheitinjoukkueen johtajana evl Wolf H. Halstin rykmentissä.

Hitleristä olen Heiskan kanssa täsmälleen samaa mieltä. Uskoakseni olemme samaa mieltä myös Stalinin hirmuteoista, jotka päättyivät vasta hänen kuolemaansa vuonna 1953.

On hyvä muistaa, että suomalainen SS-pataljoona lähetettiin Saksaan valtiojohtomme päätöksellä. Siihen oli täysin eri syyt kuin juutalaisten tuhoaminen.

Norjassa asuessani kävin Oslon kirjastossa mikrofilmeiltä läpi Aftenposten-päivälehdet kahden vuoden ajalta. Ilmoitukset eivät yllyttäneet värväytymään Hitlerin puolustamiseksi vaan taistelemaan Pohjolan vapauden puolesta bolshevismia vastaan.

Värväämiseen osallistui myös suomalaisia virkamiehiä. Useat värväytyneistä olivat jo olleet vapaaehtoisina talvisodassa tai ilmoittautuneet Suomen apuun ehtimättä ennen rauhan tuloa.

Ei norjalaisilla jatkosodan vapaaehtoisilla ollut mitään käsitystä Hitlerin rodunjalostuksesta sen enempää kuin oli ruotsalaisillakaan vapaaehtoisilla. Vakuutuin tästä keskusteluissa heidän ja heidän omaistensa kanssa. Minulla on muutamia rintamalta kotiin lähetettyjä kirjeitä. Ei niissäkään Saksaa tai Hitleriä kehuta.

Historian faktoja emme voi muuttaa. Mielipiteet tapahtuneesta vaihtelevat aikojen kuluessa ja esittäjistä riippuen. Yhdessä asiassa oma mielipiteeni ei muutu: Kaikki sotiemme veteraanit ansaitsevat yhtäläisen kiitoksen ja kunnioituksemme.

Arvostan myös toisten mielipiteitä, joten lopetan aiheen käsittelyn osaltani tähän.

Tapani Hankaniemi

everstiluutnantti evp

Seinäjoki

Kommentoi