Lukijoilta: Historian muistaminen on tärkeää

Kiitos Bàlint Berkille (3.7.) korrektista vastineesta, joka koski hänen Lapualla pitämäänsä puhetta lippujuhlapäivänä.

Vuonna 1956 nousivat unkarilaiset kapinaan neuvostomiehitystä vastaan. Opettaja luki aineeni, jossa olin unkarilaisten puolella heidän taistellessaan vapaudesta.

Kun itäinen Keski-Eurooppa alkoi katkaista kahleitaan 1980-luvulla, oli Unkari uudistusten kärjessä. Siksi on hämmästyttävää se kehitys, mikä on tapahtunut maassa vuodesta 2010 lähtien. EU on ilmaissut huolensa.

Unkarilaisten vapaaehtoisten muistotaulusta olen toimittajana kertonut eri foorumeilla. Lihanleikkaajat Atrialla, yrittäjänä Lapualla, Suomi–Unkari-ystävyysseuran toiminta, kaikki ovat hyviä asioita.

On luonnollista, että unkarilaiset ovat kiinnostuneita, miten unkarilaisia vähemmistöjä kohdellaan naapurimaissa.

Unkari ja naapurit ovat EU:n jäseniä ja heillä on välineet hoitaa vähemmistöjen asema keskinäisin sopimuksin.

Kotikaupunkiani ja kotiseurakuntaani ei kuitenkaan tule vetää mukaan mihinkään nationalismin aaltoon, joka velloo Euroopassa. Tästä muistuttaminen oli kirjoitukseni lähtökohta. Lapua on historian läksynsä lukenut.

Kannatan ystävyysseuroja, ystävyyskaupunkeja, seurakuntia, kansojen välistä yhteistyötä ruohonjuuritasolla. Toivokaamme että Unkari kehittyy Orbanin itsevaltiudesta kohti demokraattista hallintoa.

Historian tunteminen on tärkeää. Talvisodan 1940 aikana Lapualle saapuneet unkarilaiset vapaaehtoiset eivät ehtineet rintamalle asti. Ruotsalaisia vapaaehtoisia oli Lapissa, neljä tanskalaista lentäjää kaatui ilmataisteluissa, ja joitakin amerikansuomalaisia puolusti Suomea ase kädessä.

Kevennys: Mauno Koivisto vieraili Unkarissa 1986. Unkarin johto kertoi saaneensa monenlaisia neuvoja uudistusten teossa. Koivisto kertoi isännille: ”Kun Ruotsi siirtyi oikeanpuoleiseen liikenteeseen 1960-luvulla, niin ehdotettiin, että ensin siirtyisi raskas liikenne”.

Unkarilaisten vapaaehtoisten muistotaulu on Lapuan tuomiokirkon seinällä. Tuomiokirkkoseurakunnalla on Rakveren ja Kadrinan ystävyyseurakunnat Virossa.

Rakveren kaupunki on Lapuan ystävyyskaupunki vuodesta 1990. Odotan toivorikkaana, että vielä syntyy historiallinen jälki Rakverestä. Voin tehdä Simpsiön matkani rauhassa.

Pentti Kangasluoma

Lapua

Kommentoi