Lukijoilta: Hömppäteollisuus kuluttaa

Liikaväestö aiheuttaa kaikki ekologiset ongelmat. Maapallon kestoraja on 3,5 miljardia ihmistä. Se on silloin kuin pesukone, tupaten täynnä. Nyt populaa on lähes 8 miljardia, mikä tarkoittaa, että vuoden resurssit on käytetty juhannukseen mennessä. Loppuvuosi eletään huomisesta lainattuna.

Näin ei voi jatkua. Planeetalla on myös eläinkantoja, joita on vielä enemmän kuin ihmisiä. Ne kaikki hengittävät ja syövät luontoa. Ihminen on kuitenkin ylivoimainen tuholainen, koska se on teollinen kuluttaja. Globaali teollisuus tyhjentää maapallon kaikki resussit ilman nopeaa muutosta.

Ongelmaa mutkistaa mainonta, joka luo tarpeita, joita ei ole. Ihmiset määritellään tuottajiksi ja kuluttajiksi. Kuluttaja ostaa joka vuosi uuden muotituotteen. Autot, laitteet ja koneet rakennetaan kestämään viitisen vuotta, vaikka ne voitaisiin valmistaa kestävämmiksi. Ihmisen on pakko ostaa noin seitsemän autoa elämässään. Kysymys on bisneksestä, ei maapallon sietokyvystä.

Filosofi Sokrates totesi jo 2400 vuotta sitten Ateenan torilla: ”Kuinka paljon maailmassa onkaan tavaraa, jota minä en tarvitse.”

Nykyinen seksin, viihteen ja pornon massiivinen hömppäteollisuus kuluttaa aivan tolkuttomasti maan resursseja.

Kaikkialle pitäisi säätää laki enintään kahden lapsen hankkimisesta. Se pitäisi väkimäärän vain ennallaan kunnes hidas lasku näkyisi. Jopa lapsettomuuden vaihtoehto pitäisi palkita. Jokainen syntynyt ihminen on joutunut ansaan, kuolema on kaikkien määränpää. Uskonnot koettavat antaa toivoa elämän tarkoituksesta. Niiden mukaan on ensin kuoltava voidakseen elää ikuisesti.

Elämä sisältää kaikkien kohdalla suuria kärsimyksiä. Ne lisääntyvät iän mukana. Nykyisin yhteiskunta huolehtii vammaisista, sairaista ja kuolevista. Ennen lasten hankita tarkoitti vanhusten huolehtijoiden tuottamista. Nyt on kyse planeetan pelastuksesta.

Mannerheim ja useat muut kulkivat aina syanidikapseli taskussa. Eläkkeelle lähtijöille olisi annettava lahjana syanidikapseli: Käytä, kun haluat vapautua elämän kahleesta. Kun kaikki on ohi ja mikään ei toimi, ei tarvitsisi kitua nöyryyttävissä vaipoissa nuorten naisten steriilissä hoidossa. Vanhuudesta ei parannuta, vaan pahennutaan. Kun Mannerheim-ristin ritari Wolf H. Halsti täytti 70 vuotta, hän sanoi tämän kympin olevan viimeinen, joka kannattaa elää. Päivää ennen hänen 80-vuotispäiväänsä oli lehdessä kuolinilmoitus.

Ihmisen elämänkulun prosessi voidaan kiteyttää englanniksi termeillä: somebody, anybody, nobody.

Matti Hurme

Vaasa

Kommentoi